Islanda a reușit să testeze cira 10 la sută din populație. Noroc că au doar 365.000 de locuitori.

Teste aleatorii

Islanda a testat aproape zece la sută din populație. Jumătate dintre rezultate au arătat infectarea cu COVID-19. Majoritatea celor testați pozitiv sunt însă doar purtători ai noului coronavirus și nu manifestă niciun simptom. Spre deosebire de România, testele au fost organizate aleatoriu, nu doar la cei suspectați că ar fi infectați.

Rata deceselor este infimă

Islanda a mai descoperit că 1.600 de persoane s-au îmbolnăvit încă din perioada de început a epidemiei, în condițiile în care acum totalul cazurilor nu a depășit 1.700. Doar șapte dintre pacienți au încetat din viață, până sâmbătă, ceea ce înseamnă că media deceselor este de doar 0,004%.

Cu detectivii la înaintare

Ca să descopere eficient contacții celor infectați, nordicii au cooptat detectivi din Poliție în Centrul Național de Coordonare a Crizei. ”Cu cât este mai mica populația, cu atât este mai ușor să descoperi noile cazuri”, a recunoscut Gestur Palmason, unul dintre detectivi. Oamenii de știință din Islanda au descoperit 40 de mutații ale noului coronavirus. Ei au susținut că au identificat și țările din care a fost adus virusul: Austria, Italia și Anglia. Șapte dintre cazuri sunt legate de un meci de fotbal din Anglia. Islanda a adoptat măsuri mai relaxate pentru a preveni răspândirea COVID-19. Au fost interzise întâlnirile în grupuri mai mari de 20 de persoane, dar multe magazine au rămas deschise.