Cercetătorii de la Ludwig-Maximilians-Universität din Munchen, Germania, au descoperit că aspirina activează genele protectoare, ajutând-o să inhibe și să încetinească progresia cancerului de colon, informează MedicalNewsToday.

Al treilea cel mai frecvent cancer din lume

Cancerul colorectal, cunoscut sub numele de cancer de colon, este al treilea cel mai frecvent cancer din lume, cu peste 1,9 milioane de cazuri noi apărute în 2020.

Cercetătorii estimează că vor exista 3,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal în lume până în 2040.

Din acest motiv, prevenirea cancerului colorectal este importantă. Deși există modificări ale stilului de viață – cum ar fi o dietă sănătoasă și activitatea fizică – care pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, de mai multă vreme cercetătorii studiază utilizarea aspirinei pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer.

Cercetătorii de la Ludwig-Maximilians-Universität din München, Germania, oferă noi perspective asupra modului în care aspirina ajută atât la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon, cât și la încetinirea progresiei bolii.

Studiul a fost publicat recent în revista Cell Death & DiseaseTrusted Source.

Aspirina poate contribui la reducerea riscului de cancer de colon?

Deși există teste de screening pentru a ajuta la detectarea cancerului de colon cât mai devreme, găsirea unei modalități de a preveni apariția bolii este esențială.

Cercetările anterioare au arătat că aspirina este eficientă în reducerea riscului de cancer colorectal.

Cercetări publicate în 2017 au descoperit că cei care au luat aspirină în doze mici aveau un risc redus de cancer de colon, în comparație cu cei care nu luau aspirină. Un alt studiu, publicat în 2022, a descoperit că aspirina poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor persoanelor cu cancer colorectal.

Cercetătorii au studiat utilizarea aspirinei în prevenirea altor tipuri de cancer, inclusiv cancer de piele, cancer pancreatic și ginecologic.

Cu toate acestea, este important de reținut că, la fel ca toate medicamentele, aspirina are și efecte secundare. Cel mai mare risc legat de administrarea ei este sângerarea gastrointestinală.

Cum protejează aspirina împotriva cancerului colorectal

În cercetări anterioare, oamenii de știință au observat că efectele anti-cancer ale aspirinei au fost moderate prin capacitatea sa de a inhiba enzima ciclooxigenază (COX).

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit atât celule de cultură, cât și un model de șoarece.

Ei au descoperit că aspirina începe producția a două molecule de microARN care inhibă tumorile numite miR-34a și miR-34b/c.

De asemenea, aspirina se leagă și activează enzima AMPK. Aceasta ajută la reglarea metabolismului celular. La rândul său, acesta spune factorului de transcripție NRF2Trusted Source. Ajută la reducerea stresului oxidativ și la reducerea inflamației sistemice. Să meargă la nucleul celulei și să activeze expresia genelor miR-34.

În plus, aspirina ajută la oprirea produsului oncogene c-MYCTrusted Source – care joacă un rol vital în formarea și creșterea tumorii, care ar inhiba în mod normal NRF2.

Cercetătorii au arătat că genele miR-34 au fost vitale pentru a ajuta aspirina să prevină cancerul de colon. Deoarece nu a putut să prevină migrarea, invazia și metastaza în celulele canceroase cu deficit de miR-34.

„Rezultatele noastre arată că activarea genelor miR-34, cu ajutorul aspirinei, este independentă de calea de semnalizare p53. Acest lucru este important deoarece gena care codifică p53 este cea mai frecventă genă supresoare tumorală inactivată în cancerul colorectal. În majoritatea celorlalte tipuri de cancer, p53 este, de asemenea, inactivată în majoritatea cazurilor de mutații sau viruși. Aspirina ar putea fi folosită terapeutic în astfel de cazuri”, a spus dr. Heiko Hermeking, profesor de patologie experimentală și moleculară la Ludwig-Maximilians-Universität München, autor principal al acestui studiu.

Furnizarea unei teorii alternative

După ce a analizat acest studiu, dr. Anton Bilchik, medic oncolog, director al Programului Gastrointestinal și Hepatobiliar la Saint John’s Cancer Institute din Santa Monica, a declarat că a găsit această cercetare fascinantă din câteva motive.

„A oferit câteva motive științifice specifice cu privire la modul în care aspirina poate reduce șansa de a face cancer de colon. În al doilea rând, este sugestia că, chiar dacă aveți cancer de colon, puteți încetini progresia. Și asta nu se știa foarte bine înainte. Acest studiu oferă o teorie alternativă cu privire la modul în care aspirina poate modifica întregul micromediu prin diferite căi și de aceea este un studiu foarte interesant”, a afirmat Bilchik.