Alertă pentru sănătatea publică! Solvenți cancerigeni au fost descoperiți în mai multe produse dezinfectante pentru mâini

Chiar dacă testele realizate de laboratoare independente americane confirmă informația respectivă, singurul lucru pe care îl poate face Administraţia naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) este să avertizeze consumatorii. Acest lucru este îngrijorător deoarece, odată cu pandemia, a crescut și consumul de produse dezinfectante, iar oamenii folosesc diverse tipuri, de multe ori fără să analizeze conținutul acestora.

În SUA, unul dintre cele mai utilizate produse este realizat de Artnaturals, companie cunoscută pentru produse pentru păr şi uleiuri esenţiale. Totuși, dezinfectantul a fost testat pozitiv pentru benzen, dizolvant pe bază de petrol care este interzis în produsele destinate consumatorilor, deoarece este cancerigen, conform nbcnews.com

Laboratorul Valisure a găsit benzen în probele de dezinfectant Artnaturals

După descoperirea respectivă, laboratorul Valisure a depus o petiţie în luna martie cerând FDA să ia măsuri cu privire la produsul Artnatural și multe altele, oferindu-se să testeze gratuit alte produse. În acest context, o asistentă din Arizona a răspuns apelului şi rezultatul a fost că dezinfectantul pe care îl folosea şi unitatea sanitară la care lucra conţinea benzen la un nivel de 13 părţi pe milion.

Trebuie menționat că cifra respectivă este de mii de ori peste limita EPA, de 5 părţi pe miliard pentru apa potabilă, şi de mai mult de şase ori peste cea recomandată de FDA în perioada pandemiei pentru medicamentele eliberate fără prescripţie.

„Toxicitatea benzenului este cunoscută de mai bine de 120 de ani. Are legătură direct cu apariţia leucemiei la oameni. Este în grupul 1 de carcinogeni, se află în fruntea listei FDA de produse chimice ce nu trebuie folosite în producţie”, a declarat David Light, CEO-ul laboratorului care a descoperit contaminarea.

Valisure a găsit benzen în diverse produse utilizate zilnic

În ultimul an, Valisure a găsit benzen în diverse produse utilizate zilnic, de la creme cu protecţie solară la deodorante şi spray-uri antifungice. În cazul dezinfectanţilor pentru mâini, organismele de reglementare şi industria au acţionat lent, potrivit experţilor şi consumatorilor.

Asistenta care a testat Artnaturals a scris în martie Walmart, care comercializează produsele, însă compania nu a răspuns niciodată. A lăsat de asemenea comentarii pe pagina de Facebook a Artnaturals, iar compania a răspuns tot în comentarii spunând că ia în calcul acţionarea în judecată a oricărei publicaţii care scrie despre descoperiri.

Amintim că FDA a publicat în octombrie o notificare în care anunţa că a descoperit „niveluri de neacceptat de benzen”, precum şi alte chimicale toxice în produsele Artnaturals pentru dezinfectarea mâinilor şi a spus că această companie a ignorat încercările agenţiei de a discuta despre contaminare.

La finalul aceleiaşi luni, Artnaturals a anunţat că va retrage voluntar de pe piaţă unele loturi de Scent Free Hand Sanitizers. Compania a asigurat consumatorii prin FDA că „produsele cumpărate de la Walmart, Target, Costco, RiteAid, Publix, HEB şi Amazon nu au fost afectate”.

Produsul cumpărat de asistentă de la Walmart şi dovedit contaminat nu avea număr de lot

Artnaturals continuă să susţină că dezinfectanţii săi nu sunt contaminaţi cu benzen. „Din exces de precauţie, Artnaturals a retestat toate produsele pe bază de alcool şi a confirmat că acestea nu conţin impurităţi şi sunt sigure pentru utilizare”, a spus Joseph Nourollah, CEO şi fondator al Artnaturals, pentru sursa menționată.

În ziua de 4 noiembrie, FDA a transmis că investighează în continuare şi „îndeamnă consumatorii să nu folosească dezinfectanţii Artnaturals pentru mâini”.