Risc uriaș de atac terorist în UE

Un oficial de rang înalt din Uniunea Europeană a declarat că există un „risc uriaș de atacuri teroriste în UE” în perioada sărbătorilor care urmează. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că polarizarea în societate cauzată de războiul Israel-Hamas crește riscul de violență.

Remarcile sale au venit la câteva zile după ce un turist a fost înjunghiat mortal la Paris.

UE a alocat suplimentar 30 de milioane de euro pentru securitate, a precizat Johansson. Ea nu a specificat însă dacă există informații specifice care au dus la această avertizare.

„Am văzut-o recent la Paris, din păcate am văzut-o și înainte”, a adăugat ea înaintea unei întâlniri a miniștrilor de interne ai UE, potrivit BBC.

Un avertisment similar a venit din partea ministrului german de interne, Nancy Faeser, care a declarat reporterilor că UE trebuie să monitorizeze îndeaproape amenințările și propaganda, deoarece există un risc ridicat de „emoționalizare și radicalizare suplimentară a autorilor violenți islamiști”.

Multe țări europene au înregistrat o creștere a crimelor motivate de ură de când luptătorii Hamas au atacat comunitățile israeliene. În urma atacului aproximativ 1.200 de persoane au decedat și mulți alții au fost luați ostatici în Gaza.

Invazia Israelului în Gaza care a urmat a dus la decesul a peste 15.000 de persoane, conform ministerului Sănătății condus de Hamas.

Întâlnire a miniștrilor UE după atacul de la Paris

Miniștrii UE s-au întâlnit după un atac terorist aproape de Turnul Eiffel sâmbătă, în care un turist german în vârstă de 23 de ani, numit Collin B, a fost înjunghiat mortal, iar prietena sa și un turist britanic au fost răniți.

Tânărul cuplu german vizitase Disneyland Paris, Luvru și făcuse selfie-uri în fața Turnului Eiffel înainte de atac.

Poliția a declarat că suspectul francez în vârstă de 26 de ani, identificat ca Armand R, care provine dintr-o familie iraniană nereligioasă, a jurat credință grupului Stat Islamic. Bărbatul, care a fost arestat la fața locului, fusese anterior închis pentru planificarea unui complot terorist în districtul de afaceri La Défense din afara Parisului.

În 2020, el a fost interogat de poliția franceză pentru că a comunicat cu Abdoullakh Anzorov, care l-a ucis pe profesorul Samuel Paty.

Procurorul antiterorist Jean-François Ricard a spus că mama lui Armand R și-a exprimat preocupările cu privire la comportamentul său, deși la acel moment nu existau dovezi pentru a lua măsuri suplimentare împotriva lui.

Autoritățile germane, în alertă

Germania a fost, de asemenea, în alertă maximă pentru un posibil atac terorist. Săptămâna trecută, doi tineri au fost reținuți în diferite părți ale țării sub suspiciunea că planificau un atac asupra unui târg de Crăciun din orașul Leverkusen.

Și un irakian în vârstă de 20 de ani, care a ajuns în Germania anul trecut, este în custodie sub suspiciunea că a planificat un atac terorist asupra unui târg de Crăciun din Hannover.

Șeful serviciului german de informații interne din statul estic Thuringia, Stephan Kramer, a avertizat asupra „potențialului considerabil de pericol” reprezentat de simpatizanții Hamas, nu doar pentru piețele de Crăciun, ci și pentru evenimente sportive majore, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris și Campionatele Europene de Fotbal Euro 2024 de anul viitor.