Război în Israel. Hamas nu mai vrea schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Război în Israel. Gruparea Hamas a făcut un anunț deosebit de important. Islamiștii au declarat că nu vor mai accepta desfășurarea de schimburi de prizonieri până la finalul războiului. Anunțul a fost făcut sâmbătă, de către Saleh Al-Arouri, șef adjunct al grupării islamiste palestiniene.

Potrivit șefului grupării Hamas, ostaticii pe care încă îi mai are organizația sunt militari israelieni. Pe lângă aceștia, Hamas îi mai păstrează și pe civilii care și-au realizat stagiul militar în armata Israelului.

Tot astăzi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că negocierile pentru un nou armistițiu în Gaza, desfășurate în Qatar, au ajuns într-un impas.

Ca urmare, negociatorii israelieni au primit instrucțiuni să se întoarcă în țară. Sub comanda prim-ministrului, șeful Mossad, David Barnea, a ordonat echipei sale să părăsească emiratul.

Potrivit anunțului făcut de Cabinetul lui Netanyahu, „organizaţia teroristă Hamas nu şi-a respectat partea din înţelegere”. Israelul critică mai ales faptul că Hamas nu a permis eliberarea tuturor femeilor şi copiilor ţinuţi ostatici.

Potrivit informațiilor de până acum, gruparea teroristă ar fi luat aproximativ 240 de ostatici. În plus, ar fi ucis cel puţin 1200 de oameni în timpul atacului din 7 octombrie împotriva Israelului.

Israelul nu s-a lăsat mai prejos. Riposta statului Israel a dus la pierdere a peste 15.000 de vieţi.

Aceste declarații au fost făcut în contextul armistiţiului pe baza căruia Hamas a eliberat, săptămâna trecută. zeci de ostatici. Israel a oferit la schimb sute de deţinuţi palestinieni.

gruparea terorista Hamas
SURSA FOTO: Dreamstime

NATO trage un semnal de alarmă cu privire la escaladarea conflictului

Recent, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a emis un avertisment urgent cu privire la escaladarea conflictului militar dintre Israel și Hamas. El a subliniat că o eventuală amplificare a acestui conflict ar putea avea consecințe catastrofale.

„State din cadrul NATO au prezență în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, inclusiv prin misiunea din Irak, de construire a capacităților militare. Am observat atacuri cu drone și rachete asupra pozițiilor SUA din Siria și Irak, precum și atacuri asupra navelor comerciale. Acest lucru evidențiază riscul escaladării confruntărilor. Iranul trebuie să își țină sub control grupurile intermediare”, a precizat Stoltenberg.