Raed Arafat anunță că măsurile sunt deocamdată preventive

Raed Arafat a făcut vineri, 8 septembrie, precizări importante cu privire la noile măsuri aprobate prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Precizările se referă la protejarea populației în cazuri extreme. DSU speră că ele vor rămâne preventive și vor fi limitate pentru zona graniței cu Ucraina.

„Măsurile care au fost aprobate prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență sunt măsuri preventive. Noi rămânem cu speranța că un impact care să ducă la victime să nu apară niciodată pe teritoriul României.

Noi va trebui, mai ales acum văzând intensificarea bombardamentelor la granița cu România în anumite locații, este normal să avem implementate măsuri preventive lângă graniță, numai și numai pentru a fi siguri că populația este informată, știe ce are de făcut”.

Seful DSU a anunțat că noile măsuri prevăd stabilirea zonelor de risc și a celor în care oamenii se pot adăposti. El susține că Ministrul Apărării va construi adăposturi temporare pentru protejarea populației în astfel de cazuri. Adăposturile vor avea pereți de beton.

„Hotărârea prevede stabilirea zonelor de risc, stabilirea zonelor în care populația poate să se adăpostească. În localitățile mici, unde avem foarte puțini oameni și nu au în casele lor nici beciuri unde să se adăpostească, Ministerul Apărării va construi adăposturi sau construcții de adăpost temporare, cu pereți de beton”.

În prezent, autoritățile lucrează deja la implementarea noilor măsuri. Pompierii verifică deja subsolurile care există în zonele de risc. Ei le identifică pe care care ar putea fi folosite pentru adăpostirea populației în cazuri extreme, de tipul unui bombardament.

„În localitățile apropiate de graniță, pompierii deja verifică unde avem subsoluri, unde avem deja adăposturi în blocuri și unde poate lumea să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni, să se protejeze, să fie departe de geamuri, să fie în zona de centru a apartamentului, în timpul unui bombardament, chiar dacă șansă să pățim noi ceva este extrem de mică, este o măsură de protecție”.

Mesajele Ro-Alert în zonele de graniță vor face recomandări de adăpostire

Raed Arafat a vorbit și despre tipurile de mesaje RO-Alert la care se pot aștepta cetățenii din zonele sensibile. Textul acestora va depinde de timpul de depistare, adică de timpul pe care populația îl va avea la dispoziție pentru a reacționa. Reprezentantul DSU a anunțat că vor exista și alte metode de informare, însă nu a oferit detalii despre acestea.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei intervenții pentru Digi 24.

„Mesajele care vor fi date prin RO-Alert în zonele respective vor veni cu aceste recomandări, care se vor regăsi și pe alte mijloace de informare permanentă a populației. Populația va fi instruită în perioada următoare. (…) Mesajele date depind foarte mult de timpul de depistare.

Trebuie să înțelegem că depistarea riscului pe care o face Ministerul Apărării poate să fie cu unul, doua, 10, 15 minute înainte. Nu e o depistare care de fiecare dată e mereu la fel. Nu se știe cu o oră înainte. Se poate ști cu un minut înainte sau cu cinci minute înainte. La momentul când se știe, se trimite mesaj”, a spus Raed Arafat.

Vă amintim că vineri a fost adoptată o hotărâre prin care Ministerul Apărării Naționale este abilitat prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ministerul este abilitat să identifice zonele de risc de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail. Acestea au fost masiv bombardate de ruși. România va institui măsuri speciale de siguranță pentru populația din zonă.

Hotărârea prevede evaluarea și stabilirea zonelor de risc. Totodată, stabilește metode de informare a populației, inclusiv locale, și construirea de spații de protecție.