Avalanşa care a lovit cabana are o lungime de doi kilometri, de la locul în care valul de zăpadă s-a rupt până la clădire şi parcare. Potrivit autorităților, un prim grup de turişti aflaţi în cabana Capra a fost coborât în siguranţă de pe munte.

Zeci de români au rămași izolați pe munte

Conform prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, este vorba despre 17 persoane, dintre care trei copii care au coborât, însoţiţi de către echipele de salvare, până la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde pot urca autovehiculele.

Prefectul precizează că echipele ajunse la faţa locului au constatat că în cabană erau 57 şi nu 50 de turişti, aşa cum se anunţase iniţial.

Un al doilea grup de persoane, format din 40 de turişti şi un angajat al cabanei, se află pe drum, la ora redactării acestei știri.

Paisprezece din cei cincisprezece oameni care fac parte din personalul cabanei au ales să rămână în unitatea de cazare, a menţionat Radu Perianu.

Raed Arafat: Au pus în pericol viaţa lor şi a salvatorilor

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că viața persoanelor izolate și a salvatorilor a fost pusă în pericol.

„Dacă drumul era închis au pus în pericol viaţa lor şi a salvatorilor”, a menționat șeful DSU.

La acţiunea de evacuare participă 18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, 6 militari veniţi de la Inspectoratele  Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea, 6 salvatori montani, 10 poliţişti şi 3 jandarmi montani.

O avalanșă a afectat zona Capra

„Avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanţa din punctul din care se presupune că a pornit şi până unde s-a oprit. Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, a precizat prefectul Radu Perianu.

Drumul către cabana Capra, Transfăgărăşan, este închis atât la intrarea dintre judeţul Argeş, cât şi dinspre Sibiu, fiind montate panouri dar şi barieră pe care şoferii obişnuiesc să o ridice pentru a intra cu maşinile către locurile de cazare.