Potrivit lui Șoigu, noile măsuri sunt urmare a planurilor SUA de a se retrage din Tratatul INF (privind reducerea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune).

Măsurile necesare pentru creșterea cursei înarmărilor au fost discutate de Vladimir Putin cu conducerea Ministerului Apărării și a întreprinderilor cheie din industria de apărare înca pe 19-22 noiembrie la Soci.

Noul program de stat de înzestrare al armatei va costa bugetul federal 22 trilioane de ruble (aproximativ 330 de miliarde de dolari) până în 2027 și va permite menținerea ritmului necesar de modernizare a armatei și a marinei, a spus Șoigu.

Cheltuielile pentru apărare, securitate și alte structuri de forță vor reprezenta 30% din bugetul federal pentru anul 2019 (2,382 trilioane de ruble, aproximativ 3,5 miliarde de dolari), precum și în perioada 2020 (2,456 trilioane ruble, aproximativ 3,6 miliarde de dolari) și 2021 (2,523 trilioane de ruble, aproximativ 3,7 miliarde de dolari). Este vorba doar despre capitolele deschise ale bugetului federal. Grosul cheltuielilor destinata aparării vor fi secretizate.

Înca de la începutul lunii noiembrie, Anatoli Popov, seful departamentului de politică bugetară din cadrul Ministerului de Finanțe al Rusiei, a declarat despre faptul că, în următorii trei ani, cheltuielile pentru apărare vor înregistra o creștere record. Potrivit acestuia, din bugetul pentru acest scop vor fi alocate în plus 1,16 trilioane de ruble. Popov a spus că această decizie este „fără precedent”.