Potrivit AFP, cel puţin 52 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, comparativ cu 50 anul trecut. În rândul separatiştilor, peste 30 de combatanţi au fost declaraţi morţi începând din ianuarie.

Rebelii au tras sâmbătă asupra unor poziţii ucrainene cu ajutorul sistemului de artilerie de calibru greu şi a lansatoarelor de rachetă şi le-au bombardat cu mine lansate din drone, a precizat armata într-un comunicat.

Atacurile au avut loc în regiunea Doneţk, se arată în comunicat.

Ucraina este în conflict din 2014 cu separatiştii în regiunile Doneţk şi Lugansk, un război izbucnit la scurt timp după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi care a făcut peste 13.000 de morţi.

Rusia a afirmat întotdeauna că nu îi înarmează pe separatişti, în ciuda numeroaselor elemente care au arătat că sunt trimişi militari şi sunt livrate arme pentru a-i susţine.

Tensiunile cresc

După un armistiţiu în mare parte respectat în a doua jumătate a lui 2020 între Kiev şi separatişti, tensiunile s-au amplificat în acest an între Ucraina şi Rusia, în special prin manevre ale Moscovei implicând aproape 10.000 de soldaţi ruşi la frontierele ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că o invadare a ţării sale de către Rusia este posibilă. „O escaladare puternică din partea Rusiei este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Din păcate, există un astfel de risc”, a declarat el la un forum internaţional la Kiev.