Începând de azi, cadrele didactice vor întrerupe activitatea pentru mai multe zile în instituţiile de învăţământ public din Ungaria din cauză că de luni de zile Guvernul nu este dispus să ajungă la o înţelegere cu organizaţiile pentru apărarea intereselor pedagogiilor, care au solicitat, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, o distribuție mai echitabilă a orelor de lucru și un sistem de salarizare în funcţie de evoluţia inflaţiei, scrie Nepszava. 

Liderii Organizaţiei Sindicale a Pedagogilor (PSZ) şi Sindicatului Democratic al Pedagogilor (PDSZ) au precizat pentru ziarul ungar „Népszava” că sute de instituții sunt așteptate la nivel naţional să se alăture grevei. Preşedintele Consililui Naţional al PDSZ, Anna Komjáthy, a declarat ziarului amintit: În pofida faptului că organizaţiile sindicale sunt nevoite să organizeze protestul conform dispoziţiei emise de Guvern cu privire la organizarea grevelor, în data de 11 februarie, se confruntă cu multe alte obstacole.

În zadar încearcă să respecte regulile, de exemplu, faptul că şi în timpul grevei o parte din cursuri trebuie ţinute, potrivit semnalelor primite de PDSZ, centrele teritoriale de învăţământ încearcă să obstrucţioneze acţiunea chiar şi prin unele măsuri ilegale, cum ar fi, de exemplu, stabilirea unor termene limită pentru organizarea grevelor, interzicerea informării părinților sau prin diminuarea disproporționată a salariilor.

Guvernul îi ignoră pe profesori

Anna Komjáthy a mai menţionat că sunt şcoli în care mai mulţi pedagogi au semnalat că sunt dispuşi să intre în grevă, însă din cauza ameninţărilor venite de la centru, au renunţat. Dar sunt şi instituţii de învăţământ în care cadrele didactice ignoră dispoziţia Guvernului privind organizarea grevelor, şi vor înceta activitatea, în contextul nesupunerii civice.

Prima astfel de acțiune a avut loc la mijlocul lunii februarie la Liceul Szent László din Kőbánya, unde 11 profesori au protestat, prin refuzul de a intra la cursuri, față de dispoziţia Guvernului care încalcă dreptul la grevă.

De atunci, la nivel naţional 6.300 de cadre didactice au luat decizii similare în cel puţin 320 de instituţii de învăţământ. La rândul său şi vicepreşedintele PSZ, Tamás Totyik, a confirmat ziarului „Népszava” că organizarea grevei actuale a fost mai dificilă decât în ​​ianuarie, când sindicatele au anunțat o acţiune de avertizare de două ore la care au participat în cele din urmă aproximativ 27.000 de profesori. Vicepreşedintele PSZ şi-a exprimat încrederea că şi de această dată mulţi îşi vor asuma încetarea activităţi pe parcursul mai multor zile.

Elevii organizează și ei un marș

Însă, nu numai pedagogii se pregătesc de grevă în această săptămână, ci şi elevii. Miercuri, elevii din 22 de şcoli vor organiza un marş de solidaritate la Budapesta pentru a veni în sprijinul profesorilor lor. Azi vor protesta elevii în faţa Parlamentului din Piaţa Kossuth, iar studenţii din instituţiile pedagogice vor organiza o demonstraţie în faţa clădirii Ministerului pentru Resurse Umane din strada Akadémia.

Pe 17 martie, joi, va avea loc o acţiune de solidaritate de o zi în clădirea Universităţii Central Europene (CEU) de pe strada Nándor, iar vineri vor ţine cursuri elevilor unele ONG-uri – Amnesty International, Fundaţia Menhely, Greenpeace – în faţa sediului Parlamentului. Pe 19 martie, sâmbătă, PDSZ va organiza şi o „mare întâlnire a cămăşilor în carouri” în faţa scării principale a Parlamentului.