După ce au observat că NU pot efectua apeluri telefonice de pe numerele lor, militarii ruși au început să fure telefoanele civililor ucraineni întrucât comunicarea este un element important în desfășurările operațiunilor militare eficiente, potrivit Ukrgospetssvyaz. Astfel că autoritățile locale au transmis locuitorilor ucraineni să contacteze rapid operatorii de telecomunicații pentru a le bloca telefonul furat.

„Facem un apel la ucrainenii cărora le-a fost luat telefonul mobil de către reprezentanții trupelor inamice să informeze operatorul despre acest lucru cât mai curând posibil și să le cerem să blocheze telefonul furat. Înțelegem că a face acest lucru atunci când telefonul a fost luat nu este o sarcină ușoară”, au avertizat operatorii ucraineni.

Reamintim că am intrat deja în cea de-a şasea zi de război în Ucraina, de când Vladimir Putin a dat ordinul pentru invazie. Ce s-a întâmplat peste noapte în ţara vecină şi cum arată planurile ruşilor în acest moment?

Bilanţ război – Ucraina în ziua şase a invazie: sute de victime până acum

Imagini tulburătoare vin din Harkov, unde o rachetă a lovit clădirea Consiliului Local chiar în această dimineaţă, la ora 08:01.

Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, este ţinta unui atac susţinut din partea forţelor militare ruse.

Kiev şi Harkov, atacate peste noapte

Un convoi militar rusesc de circa 64 km se apropie de capitala Kiev dinspre nord. Este vorba despre tancuri, artilerie şi alte vehicule blindate. Iar în sudul Belarusului, aproape de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Peste noapte, ruşii au continuat să atace oraşele Kiev şi Harkov. Au fost aruncate în aer substaţii la Harkov, ceea ce a provocat probleme serioase în alimentarea cu energie electrică şi apă, afirmă primarul Ihor Terekhov.

Mai mult, agenţia de presă UNIAN vorbeşte despre distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Oraşul Herson este înconjurat de militarii ruşi

Se pare că ruşii ar fi pornit şi un atac asupra oraşului Herson, aflat în sudul Ucrainei.

„La porţile Hersonului, armata rusă a instalat puncte de control. Este dificil de spus cum va evolua situaţia. Hersonul este şi rămâne ucrainean. Hersonul rezistă!”, a scris primarul Igor Kolihaev pe pagina sa de Facebook.

„Orașul este practic înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipamente militare în toate părție, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a transmis o jurnalistă aflată la faţa locului.

Atac devastator asupra bazei militare de la Ohtîrca

Baza militară de la Ohtîrca, situată în regiunea Sumi, a fost devastată de un atac de artilerie cu rachete Grad, iar 70 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa.

Luni, echipele de salvare încă mai căutau supravieţuitori printre ruinele bazei militare.

Ucraina reuşeşte să doboare avioanele de vânătoare ale ruşilor

În tot acest timp, ucrainenii spun că au reuşit să doboare mai multe aparate de zbor ruseşti, luni. În a şasea zi a invaziei, au fost doborâte cinci avioane de vânătoare şi un elicopter, notează publicaţia Ukrainskaia Pravda. Informaţia corespunde cu cea de la forţele aeriene ucrainene, transmite agenţia Reuters, care nu a putut însă verifica informaţia şi din alte surse.

Avioanele ar fi fost doborâte în timpul unor raiduri aeriene asupra oraşelor Vasilkiv şi Brovari, situate în apropierea capitalei Kiev. Tot în zona Kievului, ar mai fi fost doborâte şi un elicopter rusesc şi o rachetă de croazieră.

Aviaţia ucraineană a tras rachete şi a lansat bombe asupra blindatelor şi infanteriei ruse lângă Kiev şi Jitomir. Au fost lansate bombe în regiunea Cernigov din nord şi în oraşul Berdiansk din sud, aflat în prezent sub controlul Rusiei.

Sute de răniţi şi peste 100 de morţi în rândul civililor

Cât despre bilanţul victimelor de până acum în rândul civililor din Ucraina, acesta devine tot mai tragic pe zi ce trece.

Potrivit UNHCR (Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi), ar fi vorba despre cel puţin 406 victime în rândul civililor, inclusiv cel puţin 102 morţi.

„Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare, deoarece multe victime raportate nu au fost încă confirmate”, afirmă Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă.

Dintre cele 102 persoane care ar fi decedat până acum, 7 sunt copii, a transmis şi Michelle Bachelet, Înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului.