Randamentul bondurilor spaniole pe 10 ani a crescut până la cel mai ridicat nivel din istoria zonei euro, după ce Fitch a spus că Spania îşi va rata semnificativ ţintele privind deficitul bugetar.
De asemenea, rata pentru bondurile italiene pe 10 ani a înregistrat cea mai mare creştere din ianuarie şi până în prezent, în condiţiile în care naţiunea se pregăteşte să vândă obligaţiuni pe 14 iunie. Mâine, Germania va plasa bonduri pe 10 ani, un barometru pentru obligaţiunile din Europa, după ce Austria şi Olanda au derulat azi licitaţii.
“Comentariile din partea Fitch au avut un impact limitat dar notabil pe piaţa intrumentelor cu venit fix în general”, spune un strateg al Credite Agricole Corporate & Investment Bank din Londra.
Randamentul pentru obligaţiunile spaniole pe 10 ani a urcat azi cu 28 de puncte procentuale, până la 6,79%, ceea ce reprezintă cel mai mare nivel de când euro a fost introdus în 1999.
Ratingurile ţărilor din zona euro, inclusive cele cu triplu A, sunt sub o “presiune puternică de reducere”, a spus directorul Fitch Ed Parker. “Nefiind nici o luminiţă în curând la capătul tunelului, riscul ca zona euro să se destrame va creşte. Soluţiile de ultimo minut cresc costurile de administrare a crizei”, a spus Parker.