Agenţia S&P a revizuit în scădere cu o treaptă, la „BB plus”, cu perspectivă negativă, ratingul Rusiei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Bulgariei şi Indoneziei.

„Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitată şi perspectivele de creştere a economiei s-au înrăutăţit”, se arată în comunicatul S&P.

După anunţul agenţiei de evaluare financiară, rubla a scăzut cu 7,5% faţă de dolar, cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni. Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 46% faţă de dolar.

Şi agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat luna aceasta Rusia la cel mai scăzut rating din categoria „investment grade”, recomandat pentru investiţii.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale ruseşti cu scadenţă în 2023 a urcat luni cu 0,39 puncte procentuale, la 7,04%, conform datelor Bloomberg.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară, de la 10,5% la 17%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.

Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Rata ridicată a dobânzii încetineşte ritmul de creştere al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei. Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% anul viitor.