O epidemie de pneumonie s-a răspândit din China în Europa

În China, a izbucnit o epidemie de pneumonie. Virusul care cauzează boala s-a răspândit deja și-n Europa. Mai exact, în Olanda, Suedia și Danemarca.

Autoritățile din China cred că epidemia de pneumonie este cauzată de niște agenți patogeni respiratori, infecții bacteriene, virusul sincițial respirator, virusul gripei și virusul răcelii comune. În schimb, experții medicali din SUA bănuiesc că epidemia de pneumonie din China este cauzată de bacterii diferite.

În Olanda, s-a înregistrat un număr mare de cazuri de pneumonie în rândul copiilor. Suedia a raportat și ea un număr mare de cazuri de pneumonie.

În Danemarca, autoritățile sanitare au informat că rata cazurilor de mycoplasma pneumoniae, o infecție bacteriană imună la anumite antibiotice, a atins niveluri „epidemice”. Potrivit Statens Serum Institut din Danemarca, numărul cazurilor s-a triplat în ultimele cinci săptămâni. Copiii din Danemarca vor fi afectați de această boală pe timpul iernii.

Europa trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

Dr. Joseph Ambani, expert în boli infecțioase, crede că statele europene ar trebui să-și intensifice măsurile sanitare de protecție împotriva bolii. Potrivit lui, sistemele de sănătate din Europa neglijează epidemia din China.

Momentan, nu se cunosc suficiente informații despre virusul care a cauzat epidemia de pneumonie din China. Totuși, statele europene ar trebui să se pregătească pentru ce e mai rău.

„Este esențial să înțelegem dacă este o tulpină nouă sau o mutație a unui virus existent. Aceste cunoștințe ne influențează previziunile privind răspândirea și virulența sa. Dacă este un virus nou, ne aventurăm în necunoscut, cu potențial atât pentru o virulență mai mare, cât și pentru o lipsă de imunitate în rândul populației.

Știm deja că populația Europei este îmbătrânită și că sistemul sanitar de pe bătrânul continent a fost pus la încercare de pandemia de Covid-19. Foarte multe victime ale virusului Sars-CoV-2 au fost în rândul populației vârstnice.

Din această cauză, răspândirea infecției în Europa ar fi deosebit de periculoasă, mai ales că simptomele pneumoniei sunt mai grave la persoanele în vârstă, care s-ar putea confrunta cu „provocări semnificative”, a explicat Dr. Joseph Ambani pentru Daily Express US.

Potrivit spuselor sale, „situația este îngrijorătoare” deoarece traiectoria epidemiei de pneumonie este incertă.

Totuși, prevenirea bolii și monitorizarea situației din China pot ajuta sistemele sanitare din Europa să prevină o nouă epidemie.

„Europa trebuie nu numai să intensifice supravegherea, ci și să se asigure că infrastructura sa de asistență medicală – de la secțiile de terapie intensivă până la asistența medicală primară – este echipată pentru a face față unei potențiale creșteri a numărului de cazuri.

Această pregătire se extinde la stocarea de materiale medicale esențiale și la formarea profesioniștilor din domeniul sănătății în gestionarea epidemiilor”, a adăugat expertul medical.