Este alertă în continuare după ce în Ucraina au fost confirmate mai multe cazuri de difterie. România are cinci judeţe de graniţă cu Ucraina. Ca urmare a acestei situații, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a recomandat populaţiei să se vaccineze.

Potrivit informațiilor furnizate de stiri.tvr.ro, copiii sunt protejaţi pentru că până la 14 ani fac mai multe vaccinuri. Însă, adulţii de peste 24 de ani trebuie să se imunizeze dacă nu au făcut rapel în ultimii zece ani.
Primele doze de vaccin care conţine anatoxină difterică se administrează la 2, 4 şi 11 luni. Se mai face un alt vaccin la 6 ani iar la 14 ani se administrează ultimul ser care asigură protecţie în faţa acestei boli. Însă doar pentru 10 ani.

Societatea Naţională de Medicina Familiei cere autorităţilor urgent un program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire. Asta ar presupune inclusiv compensarea costurilor pentru ser.

Difteria se răspândește prin contact direct sau prin aer, tuse ori strănut. Simptomele apar de regulă la 2-5 zile după expunere și încep cu durere în gât și febră.