Toţi cei şase cetăţeni români de pe vasul de croazieră Diamond Princess care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării, aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus).

Aeronava a decolat de la Tokyo şi va ateriza în cursul nopţii la Berlin, de unde cetăţenii români vor fi preluaţi de către o aeronavă pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale, transmite Agerpres. Conform datelor disponibile la acest moment, cetăţenii români urmează să aterizeze la Bucureşti sâmbătă dimineaţă.

Cu privire la cei doi cetăţeni români infectaţi cu COVID-19, MAE menţionează că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună. Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.

Cât de grave sunt infecţiile cu COVID-19

Potrivit expertilor ECDC, virusul poate provoca simptome uşoare, asemănătoare gripei, dar şi boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afecţiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicaţii. Afecţiunile preexistente raportate până acum includ hipertensiunea arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni hepatice şi alte boli respiratorii.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din România anunţă că pneumonia produsă de noul coronavirus este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Pacienţii pot prezenta o serie de simptome, precum:

  • Febră (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respiraţie – în cazurile mai severe

În ceea ce priveşte perioada de incubaţie a bolii, adică timpul de la momentul infectării şi până la apariţia primelor semne şi simptome de boală, aceasta este în medie de 14 zile. Pneumonia produsă de noul coronavirus a fost iniţial depistată în oraşul Wuhan din Provincia Hubei şi s-a răspândit apoi în alte provincii din China, dar şi în mai multe ţări din lume.