Capital: Prezenta dumneavoastra la Bucuresti se datoreaza faptului ca Lukoil acorda toata atentia industriei si pietei petroliere din Romania ?
Alekperov: In primul rand, am venit in Romania pentru a parafa planul de consolidare a pozitiei pe care o detinem pe aceasta piata. Pe 25 aprilie a.c. va demara modernizarea rafinariei Petrotel, dupa ce, in luna martie, Consiliul de Administratie a aprobat un proiect in acest sens. Speram ca in cel mult 10-12 luni sa finalizam modernizarea rafinariei de la Ploiesti. Este vorba doar de o prima etapa a intregului proces, pentru care am alocat in jur de 60 de milioane de dolari. Petrotel urmeaza sa devina cea mai moderna capacitate de rafinare din Romania, avand posibilitatea de a produce benzina dupa standardele Euro 4.

Capital: Competitia spune ca aceasta rafinarie nu mai poate fi repornita pentru ca nu a fost conservata in azot.
Alekperov: Aceasta informatie este complet falsa. Peste 12 luni ii invitam pe colegii nostri de la Rompetrol la inaugurarea rafinariei. Nu este frumos sa te ocupi cu intoxicari, pentru ca nu se stie ce-ti rezerva viitorul.

Capital: Ati declarat ca sunteti interesat sa preluati Petrom. Credeti ca
Guvernul Nastase doreste cu adevarat sa vanda aceasta companie ?
Alekperov: Bineinteles ca suntem interesati de privatizarea Petrom. La fel de sigur sunt ca Guvernul roman vrea cu adevarat sa privatizeze Petrom dupa regulile corecte ale jocului si nu prin jocuri de culise. In caz contrar nu ar mai fi angajat consultanti. Singurul lucru pe care l-am cerut domnului Adrian Nastase a fost acela al asigurarii unor conditii corecte, concurentiale, de transparenta totala. Noi nu suntem insa dispusi sa preluam Petrom in orice conditii. Daca cerintele impuse de Guvernul roman vor corespunde criteriilor de performanta adoptate de compania noastra vom participa la licitatie, altfel nu.

Capital: In mediul romanesc de afaceri se vorbeste tot mai des ca pentru privatizarea Petrom discutati cu oameni de afaceri locali, mai precis cu Sorin Ovidiu Vantu.
Alekperov: Nu au existat inca discutii cu oameni de afaceri din Romania privind o colaborare in cazul privatizarii acestei companii. Pana in momentul in care nu vom obtine raportul consultantilor de privatizare nu o sa ne consultam cu nimeni. Putem insa participa la privatizare intr-un consortiu cu unele companii occidentale, dar si impreuna cu alte companii rusesti sau chiar romanesti. Trebuie mai intai sa vedem care este valoarea de piata a Petrom.

Capital: Ca un bun specialist cam care credeti ca ar fi valoarea de piata a Petrom ?
Alekperov: Privatizarea Petrom este un proces destul de complicat: zacamintele se gasesc intr-un stadiu final de exploatare, iar rafinariile nu se gasesc in cea mai buna conditie tehnica. Aspectele sociale si cele de protectie a mediului sunt de asemenea destul de dificile in cazul Petrom. Nu este un proiect deloc simplu. Noi consideram insa ca asa cum Petrom este cea mai buna varianta pentru Lukoil, si noi suntem cea mai buna solutie pentru compania romaneasca. Deja avem o prezenta importanta pe pietele de desfacere din Europa Centrala si de Est. Nu ar exista o combinatie mai buna pentru Petrom.

Capital: Este Petrom cea mai buna poarta a Lukoil de expansiune in Balcani ?
Alekperov: Exista un proces de negociere de preluare a companiei petroliere nationale si in Grecia, dar conditiile impuse de guvernul elen sunt destul de dificile din punct de vedere financiar. In orice caz aceste doua privatizari ne-ar permite sa ne extindem puternic pe pietele balcanica si mediteraneeana.

Capital: In ultimul timp ati vandut catre Petrom foarte mult titei. Cum s-ar explica acest lucru ?
Alekperov: Explicatia este destul de simpla: au disparut intermediarii. Acest lucru este benefic si pentru noi si pentru compania romaneasca. Rafinariile Petrom ne ofera o posibilitate foarte buna de a valorifica titeiul pe care il producem noi si il vindem in bazinul Marii Negre, prin inlaturarea intermediarilor. Toate aceste lucruri ar putea conduce la faptul ca, in final, consumatorul va obtine produse mai ieftine.

Capital: Modernizarea rafinariei de la Ploiesti este singurul proiect prin care Lukoil vrea sa creasca pe piata petroliera romaneasca ?
Alekperov: Aceasta este doar prima etapa pentru ca cea de-a doua se refera la extinderea pe piata romaneasca de carburanti. A te opri la ceea ce ai atins deja ar insemna sa-ti incetezi procesul de dezvoltare. Noi suntem una dintre cele mai mari companii din Rusia care activeaza in domeniul extractiei de petrol. Prelucram mai mult de 80 de milioane de titei anual si, prin urmare, suntem interesati de orice colaborare in acest domeniu in Romania. Exista mai multe institute de cercetare foarte bune in Ploiesti, care ar putea sa ne ajute in dezvoltarea si exploatarea zacamintelor pe care le avem in Siberia de vest.

Capital: Statul roman nu permite inca liberalizarea pretului benzinei in functie de cotatiile internationale. Ce veti face daca o sa cumparati Petrom ?
Alekperov: In Rusia situatia este similara, doar ca motivele sunt diferite. Acolo, datorita supraproductiei, piata este cea care mentine preturile mici. Noi nu ne gandim la ziua de astazi, ci in perspectiva, iar pentru Romania tranzitia se va termina in cel mult trei-patru ani. Pana atunci preturile vor fi mentinute la cota de avarie.

Carte de vizita

Un presedinte care valoreaza
1,5 miliarde USD
· Nascut la 1 septembrie 1950 la Baku, in Azerbaijan, Vagit Alekperov este, incepand cu anul 1993, presedinte al Lukoil. In perioada 1993-2000, el a ocupat functia de presedinte al Consiliului Director al companiei.

· In varsta de 50 de ani, Alekperov este casatorit si are un baiat.

· Absolvent al facultatii de petrol si chimie de la Moscova, a fost in 1990, timp de un an, adjunctul
ministrului industriei, petrolului si gazului din fosta URSS.

· Este primul dintre oligarhii rusi care a recunoscut averea pe care o poseda. El detine 10,38% din actiunile Lukoil, pachet evaluat la 1,5 mld. USD.

O companie cu rezerve de 14 miliarde de barili de titei

· Atunci cand vorbesti despre petrol in Rusia, aproape toti rusii iti spun ca Lukoil este cel mai mare jucator. si asta pentru ca grupul cu sediul la Moscova detine 24% din productia de titei a Rusiei, tara care vinde cel mai mult petrol in lume. Mai exact, Lukoil detine rezerve de 14,2 miliarde de barili de titei.
· Statul rus detine 14% din actiunile companiei, iar angajatii in jur de 20%.
· In Romania, Lukoil a preluat, in 1998, 51% din actiunile rafinariei Petrotel, o rafinarie care poate prelucra o cantitate de 3,5 milioane tone titei anual.
· Ulterior, afacerile rusilor au stagnat, culminand anul trecut cu inchiderea rafinariei. Din 2002, Lukoil Downstream Romania a decis sa investeasca in jur de 200 milioane de dolari in deschiderea de benzinarii.