Alegerile prezidenţiale din Turcia vor avea loc pe data de 14 mai.

Alegerile prezidenţiale şi legislative din Turcia, devansate cu o lună. Preşedintele Erdogan a confirmat oficial

Informaţia a fost confirmată duminică de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Astfel, la jumătatea lunii mai, cu lună mai devreme decat era programat, în Turcia vor avea loc alegeri prezidenţiale şi legislative, notează agenţia AFP.

„Îmi voi folosi autoritatea pentru a avansa alegerile pe 14 mai”, a declarat Erdogan în cadrul unei întâlniri cu tinerii din oraşul Bursa.

„Nu este vorba despre alegeri anticipate (…), ci despre ajustarea calendarului pentru a ţine cont de data examenelor”, a explicat liderul turc motivul pentru care alegerile vor avea loc mai devreme decât data prevăzută iniţial.

Erdogan a spus în fața grupului că este recunoscător că va merge „alături de voi, tinerii noștri care votează pentru prima dată, la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”, transmite şi Reuters.

Sondajele de opinie arată că alegerile parlamentare și prezidențiale vor fi strânse și vor marca cel mai mare test al lui Erdogan în cele două decenii petrecute la putere.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia erau programate să aibă loc la 18 iunie, dar președintele Recep Tayyip Erdogan a semnalat anterior că votul ar putea fi devansat. Un oficial al partidului său a declarat anterior că un scrutin în iunie ar coincide cu sezonul vacanțelor de vară, când oamenii călătoresc.

În cazul unei victorii, opoziţia turcă şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar în această ţară.

Constituţia îi interzice lui Erdogan să candideze pentru al treilea mandat. Ce portiţă legală a găsit liderul turc?

Recent, cotidianul francez Le Monde explica faptul că, din punct de vedere legal, Erdogan nu poate fi candidat a treia oară la prezidenţiale, întrucât, potrivit articolului 101 din Constituție, „o persoană poate fi aleasă președinte de cel mult două ori”.

La aceasta, susținătorii AKP, precum președintele Marii Adunări Naționale, Mustafa Sentop, răspund că Constituția a fost modificată între cele două mandate prezidențiale.

Primul fiind exercitat în cadrul sistemului anterior, denumit „parlamentar”, nu se poate adăuga celui pe care președintele îl exercită în prezent în noul sistem numit „prezidenţial”, adoptat în 2017. Președintele în funcție poate, așadar, potrivit acestora, să candideze din nou.

Totuși, pentru a evita o bătălie juridică interminabilă care implică avocați și un rezultat incert, Erdogan a ales să devanseze alegerile cu câteva săptămâni și să treacă data prin Parlament.

Articolul 116 din Constituție prevede că „un președinte poate fi din nou candidat dacă Parlamentul decide repetarea alegerilor în timpul celui de-al doilea mandat de președinte”. Pentru a solicita un vot anticipat, este nevoie de o majoritate de trei cincimi din Parlament, adică 360 de voturi din 600.