Constantin Buică a declarat pentru news.ro că se va reveni asupra decizie Biroului Electoral Central (BEC) cu privire la alegătorii cale locuiesc la altă adresă decât cea din buletin și care vor să voteze la alegerile locale de la finalul lunii septembrie. Potrivit acestuia, vor fi aduse clarificări.

Președintele Autorității Electorale Permanente a subliniat că hotărâre Biroului Electoral Central nu aduce nicio interdicție pentru alegători. În cazul în care aceștia doresc să voteze o pot face pe listele suplimentare.

„Mâine (miercuri – n.r.) se va analiza să vadă dacă e ceva neclar în ceea ce s-a stabilit în şedinţa BEC, pentru că au apărut tot felul de controverse. Nu există controverse.

Vom analiza ca să vedem mâine. Nu este nicio interdicţie, hotărârea nu produce nicio interdicţie. Vom pune în discuţie să vedem dacă este vreo neclaritate în acea hotărâre a BEC”, a afirmat Constantin Buică marţi, pentru sursa anterior citată.

Despre ce hotărâre este vorba

Biroul Electoral Central a decis ca românii cu drept de vot care și-au făcut viză de flotant până cel târziu la data de 4 septembrie să nu mai poată vota decât în localitatea de care aparțin.

„Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”, conform decizie de luni luată de BEC.

În documentul publicat pe site-ul oficial al instituției se arată că „alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, votează la secţia de votare la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate”.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, mai arată hotărârea BEC.