Se estimează că 960 de milioane de oameni, dintr-o țară cu 1,4 miliarde, sunt eligibili să voteze la alegerile care încep vineri și vor dura mai mult de o lună. Este de așteptat ca Narendra Modi să obțină un al treilea mandat consecutiv ca prim-ministru.

India urmează să devină o putere economică a secolului XXI

Sub conducerea sa, India urmează să devină o putere economică a secolului XXI, oferind o alternativă reală la China pentru investitorii și mărcile care caută creștere și producătorii care vor să reducă riscurile din lanțurile de aprovizionare, arată o analiză publicată de CNN.

În timp ce legăturile dintre Beijing și Occident devin din ce în ce mai proaste, India se bucură de relații sănătoase cu majoritatea economiilor majore și curtează, agresiv, marile companii pentru a  le convinge să înființeze fabrici în țară.

Acest interes tot mai mare din jurul Indiei, care rămâne, în mare parte o țară cu oameni săraci, este justificat?

Calitatea datelor economice din India poate fi nesigură, ceea ce face dificilă evaluarea realității pe teren din cea mai populată națiune din lume.

Folosind date din surse oficiale sau autorizate, CNN a creat cinci diagrame pentru a arăta cum s-a comportat țara de când Modi a ajuns la putere pentru prima dată în 2014 și pentru a privi în perspectivă provocările cu care se va confrunta următorul lider în gestionarea țării cu cea mai rapidă creștere din lume. economie.

Încă foarte săraci

India
Harta Indiei / SURSA FOTO: Dreamstime

Economia Indiei este de 3,7 trilioane de dolari în 2023, devenind a cincea economie ca mărime din lume, după ce a crescut cu patru locuri în clasament în timpul celor zece ani de mandat ai  lui Modi.

Economia gigantului din Asia de Sud se află într-o poziție confortabilă pentru a se extinde cu o rată anuală de cel puțin 6% în următorii câțiva ani, dar analiștii spun că ar trebui să țintească o creștere de 8% sau mai mult dacă dorește să devină o superputere economică.

Expansiunea va împinge India și mai sus în rândurile celor mai mari economii ale lumii, unii observatori anticipând că țara va ajunge pe locul trei, în urma SUA și Chinei până în 2027.

Cu toate acestea, India ar putea face mult mai mult pentru a-și crește PIB-ul pe persoană, o măsură a standardelor de viață pe baza căreia s-a clasat pe locul 147 în 2022, potrivit Băncii Mondiale.

Potrivit lui Guido Cozzi, profesor de macroeconomie la Universitatea St Gallen din Elveția, vor exista „efecte asupra PIB-ului pe cap de locuitor” pe măsură ce economia crește.

Construirea Indiei moderne

Așa cum a făcut China în urmă cu mai bine de trei decenii, India începe o transformare masivă a infrastructurii cheltuind miliarde pentru construirea de drumuri, porturi, aeroporturi și căi ferate. Între timp, investitorii privați construiesc cea mai mare fabrică de energie verde din lume.

Numai în bugetul federal din acest an, 134 de miliarde de dolari au fost alocați pentru cheltuieli de capital pentru a stimula expansiunea economică.

Rezultatele pot fi văzute pe teren. India a adăugat aproape 55.000 de kilometri rețelei naționale de autostrăzi, o creștere cu 60% a lungimii totale, între 2014 și 2023.

Dezvoltarea infrastructurii are multe beneficii pentru economie, inclusiv crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea ușurinței de a face afaceri. .

Modi cheltuiește miliarde pentru conectarea Indiei

Rețeaua națională de autostrăzi a Indiei s-a extins în mod constant, crescând cu 60% în ultimul deceniu.

În ultimii ani, țara a construit și o serie de platforme tehnologice – cunoscute sub numele de infrastructură publică digitală – care au transformat viețile și afacerile.

O altă platformă, Unified Payments Interface (UPI), permite utilizatorilor să efectueze plăți instantaneu prin scanarea unui cod QR. A fost îmbrățișat de indieni din toate categoriile sociale, de la proprietarii de cafenele și până la cerșetori, și a permis ca milioane de dolari să ajungă în economia formală.

În septembrie 2023, citând un raport al Băncii Mondiale, Modi afirma că datorită infrastructurii publice digitale „India a atins ținte de incluziune financiară în doar șase ani, care, altfel, ar fi durat cel puțin 47 de ani”.

Superputere bursieră

Entuziasmul din jurul potențialului de creștere se reflectă în bursa de valori a Indiei, care a atins niveluri record. Valoarea companiilor listate la bursele din India a depășit 4 trilioane de dolari la sfârșitul anului trecut. Investitorii interni au condus piața bursieră din India la vârfuri fără precedent.

Potrivit Macquarie Capital, doar investitorii de retail dețin 9% din valoarea pieței de acțiuni a Indiei, în timp ce investitorii străini sunt în jur de 20%. Analiștii se așteaptă că investițiile străine vor crește în a doua jumătate a anului 2024.

Cele mai mari firme din lume își extind operațiunile în India

Guvernul Modi încearcă în mod agresiv să profite de regândirea masivă din lanțurile de aprovizionare. Firmele internaționale doresc să-și diversifice operațiunile departe de China, unde s-au confruntat cu obstacole în timpul pandemiei și sunt amenințate de creșterea tensiunii dintre Beijing și Washington.

A treia economie din Asia a lansat un program de stimulare legat de producție, în valoare de 26 de miliarde de dolari, pentru a atrage companiile să înființeze producția în 14 sectoare, de la electronice și automobile, până la produse farmaceutice și dispozitive medicale.

Drept urmare, unele dintre cele mai mari firme din lume, inclusiv furnizorul Apple (AAPL) Foxconn, își extind operațiunile în mod semnificativ în India.

Miliardarul Elon Musk a declarat recent că „așteaptă cu nerăbdare” să se întâlnească cu Modi, în India, fără a oferi o dată. Șeful Tesla va anunța o investiție majoră în India în curând, producătorul auto căutând o locație potrivită pentru prima sa fabrică din Asia, din afara Chinei.

Unde sunt locurile de muncă?

Totuși, economia Indiei, ca și democrația sa, este departe de a fi perfectă. Dacă va fi reales, Modi trebuie să facă față provocării enorme de a crea sute de milioane de locuri de muncă pentru o populație care rămâne în mare parte sărăcită.

Cu o vârstă medie de 29 de ani, India are una dintre cele mai tinere populații la nivel global, dar țara nu este capabilă să profite de potențialele beneficii economice.

Potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii, indienii cu studii, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, au șanse mai mari să fie șomeri decât cei fără studii, ceea ce reflectă „o nepotrivire cu aspirațiile lor și cu locurile de muncă disponibile”.

Ratele șomajului în rândul tinerilor din India sunt acum mai mari decât nivelurile globale. Rata șomajului pentru tinerii indieni cu studii superioare a fost de peste 29%, de aproape nouă ori mai mare pentru cei care nu știu să citească sau să scrie, se arată în raport.

„Economia indiană nu a reușit să creeze suficiente locuri de muncă în sectoarele non-agricole pentru noii tineri educați care intră în forța de muncă, ceea ce se reflectă în rata ridicată și în creșterea șomajului”, a adăugat acesta.