UPDATE: Primele rezultate parțiale.

FIDESZ, partidul de guvernământ al premierul ungar Viktor Orban, conduce cu 60% din voturi după alegerile legislative desfăşurate duminică, în timp ce alianţa opoziţiei a obţinut 29% din sufragii, după rezultatele anunţate în 23% din secţiile de votare, transmite Reuters.

Știre inițială:

Potrivit ultimelor date, Viktor Orban iese câștigător. Un ultim sondaj a indicat că alianţa Fidesz-KDNP va câştiga alegerile parlamentare din Ungaria, partidele de guvernământ vor obţine 121 de mandate, conform sondajui efectuat de institutul Medián, a declarat Endre Hann, directorul executiv al acestui institut de sondaj duminică, după închiderea urnelor, pe canalul de televiziune RTL Klub.

Endre Hann a spus că, conform celui mai recent sondaj, 49% din alegătorii hotărâţi au votat pentru Fidesz-KDNP, în timp ce 41% au votat opoziţia.

Potrivit estimărilor Medián, celelalte două partide, Partidul Câinilor cu Două Cozi din Ungaria şi Mişcarea Patria Noastră nu vor intra în parlament. Fidesz-KDNP va obţine 121 de mandate, un mandat va reveni reprezentantului minorităţii germane.

Coaliţia Democratică (DK) poate conta pe 21 de mandate, Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie Mai Bună) poate avea 16, Mişcarea Momentum 15, Partidul Socialist Ungar 12, iar partidul Dialog pentru Ungaria 8. Partidul Politica Poate Fi Altfel (LMP) obţine 5 locuri în urma unei convenţii încheiate cu DK, prin care aceasta din urmă asigură LMP numărul de deputaţi necesar pentru a forma un grup parlamentar, susține flux24.

Ce s-a întâmplat după închiderea urnelor

De altfel, după închiderea urnelor, s-a spus că șansele au fost uşor în favoarea premierului Viktor Orban. Acesta este unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei. El a luptat să-şi prelungească guvernarea de 12 ani în cadrul alegerilor parlamentare de duminică. De altfel, acest scrutin a fost unul extrem de important, lucru reliefat și de cozile mari de la ambasadele de la Berlin, Bruxelles și din mai multe orașe.

67,8% dintre cei eligibili să voteze, 5.216.424 alegători, s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare de duminică până la ora 18.30, potrivit Oficiului Electoral Național, potrivit Hirado. Prezenţa la vot la ora locală 17:00 era de 62,92%, potrivit Oficiului Electoral Național, care spune că au votat 4.840.928 de persoane. Acum patru ani, datele de la ora 17.00 arătau o prezență la vot de 63,21% în Ungaria.

Contracandidatul lui Orban a luptat din răsputeri

Alianța formată din șase partide de opoziție s-a aflat la mică distanță de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje. Acest fapt a făcut ca rezultatul scrutinului să fie incert pentru prima dată de când Orban a ajuns la putere în 2010.

Liderul opoziției, conservatorul în vârstă de 49 de ani Peter Marki-Zay, a catalogat scrutinul drept o alegere între Est și Vest. El spune că Orban a erodat drepturile democratice, îndreptând Ungaria spre Rusia și departe de Uniunea Europeană, unde îi este locul țării. Marki-Zay, care a stat la coadă pentru a vota împreună cu soția și copiii săi în Hódmezővásárhely, orașul din sud în care este primar, a spus că speră că alegerile vor „schimba cursul istoriei Ungariei”.

„Luptăm pentru democrație, luptăm pentru decență”, a declarat Marki-Zay reporterilor. „Într-o bătălie dificilă, în circumstanțe aproape imposibile – încă putem câștiga”, a spus el, referindu-se la controlul guvernului asupra presei publice și la schimbările regulilor electorale despre care criticii spun că favorizează Fidesz.

Viktor Orban, adevărul despre legăturile cu Putin

Orban le-a spus reporterilor că se așteaptă la o „mare victorie” și a descris buletinul de vot ca pe o alegere între „pace sau război”. Întrebat în mod repetat despre legăturile sale strânse cu Putin, Orban, care a descris anterior relațiile cu Rusia ca fiind corecte și echilibrate, a spus:

„Nu Vladimir Putin candidează la alegerile din Ungaria, prin urmare, nu trebuie să mă ocup de această întrebare astăzi, din fericire”, a spus el.

Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat drept un apărător al intereselor maghiare și nu a fost de acord cu sancțiunile UE asupra petrolului și gazelor rusești. Guvernul său a permis, de asemenea, desfășurarea trupelor NATO în Ungaria.