Internet Explorer, cel mai popular navigator web (browser) din lume, îşi simte ameninţată tot mai mult poziţia de lider de rivalii Firefox şi Google Chrome.

Competiţia pe piaţa browserelor nu a mai fost atât de acerbă de mai mult de 10 ani, atunci când Microsoft a făcut uitat browserul Netscape. Netscape domina piaţa la mijlocul anilor ’90, cu o cotă de piaţă de 90%, însă a pierdut tot în faţa Internet Explorer-ului, o confruntare care a rămas cunoscută ca „primul război al browserelor”.

În prezent, Microsoft poartă un alt război, mult mai greu, cu doi rivali pe măsură: Mozilla Firefox şi Google Chrome.

Mozilla creşte, Microsoft scade

Lansat în toamna anului 2004, Mozilla Firefox a evoluat constant în fiecare an şi a fost ca un ghimpe în coasta Internet Explorer-ului. În ultima vreme, din ce în ce mai mulţi internauţi folosesc Firefox pentru a naviga pe net. Conform datelor companiei StatCounter, Firefox a ajuns să deţină, în luna iunie, o cotă de piaţă de 30,2%, în timp ce Internet Explorer a scăzut sub 60 de procente la 59,4% (cota combinată a versiunilor Internet Explorer 6.0, 7.0 şi 8.0 – n.r.).

Atât Microsoft, cât şi Mozilla au lansat, anul acesta, versiuni de ultimă generaţie a browserelor lor. Microsoft a introdus versiunea Internet Explorer 8.0 în luna martie, iar aceasta a înregistrat până în prezent o cotă de piaţă de 4,09%, pe plan mondial, conform datelor celor de la StatCounter.

La rândul lor, cei de la Mozilla au lansat, pe 30 iunie, versiunea Firefox 3.5, care în primele 24 de ore a fost descărcată de 4,7 milioane de internauţi. La momentul scrierii acestui articol numărul descărcărilor a depăşit 52 de milioane, conform downloadstats.mozilla.com.

O evoluţie importantă a avut-o şi browserul Chrome de la Google. Lansat în toamna anului trecut, Google Chrome începe să prindă la tot mai mulţi internauţi, având la sfârşitul lunii trecute o cotă de 2,8%. Acesta rămâne, însă, în urma lui Safari – 2,9% şi Opera – 3,4%.

Luptă strânsă în Europa

Foarte intersant de urmărit este evoluţia Internet Explorer-ului 8.0, cel mai reuşit browser de până acum al celor de la Microsoft, având în vedere că acesta nu va fi instalat în noul sistem de operare Windows 7, atunci când va fi livrat pe „Bătrânul Continent”. Politica anti-monopol a Uniunii Europene a obligat Microsoft ca Windows 7 să fie livrat în Europa fără Internet Explorer.

„Pentru a balansa nevoia de a avea Windows 7 disponibil în lume în acelaşi moment şi pentru a ne asigura că respectăm legile de competiţie europene am decis ca în loc să includem Internet Explorer în Windows 7 în Europa să îl oferim separat, ca o aplicaţie uşor de instalat atât de producătorii de calculatoare, cât şi de utilizatori”, a declarat pentru capital.ro, Tudor Galoş, Windows Business Group Lead at Microsoft România.

Oficialii Microsoft din ţara noastră se arată încrezători atunci când vine vorba de cea mai nouă versiune a Internet Explorer. „Suntem optimişti în ce priveşte evoluţia browserului Internet Explorer 8.0 în Europa. În România, la ora actuală, conform măsurătorilor noastre, confirmate de statisticile unor site-uri precum trafic.ro, la doar 4 luni de la lansare Internet Explorer 8.0 a depăşit cota de piaţă a unor browsere importante cum ar fi Chrome, Safari sau Opera”, a mai spus Galoş.

Internet Explorer avea, în luna iulie (1-27 iulie), în Europa, o cotă de piaţă de 49,8%, iar Mozilla Firefox de 37,6%, conform StatCounter.

În ţara noastră, în aceeaşi perioadă, Internet Explorer avea o cotă de piaţă de circa 48%, urmat îndeaproape de Firefox cu 43%. Pe ultimele poziţii se află Opera, Chrome şi Safari cu sub 10% cotă de piaţă.

Internet Explorer

0-34238-capital701.jpg

Companie: Microsoft
Site: www.microsoft.com/windows/downloads/default.aspx
Anul  lansării: 1995
Cota de piaţă, în lume, în luna iunie: 59,4%

Firefox

0-34239-capital703.jpg

Companie: Mozilla
Site: www.mozilla.com/en-US/firefox/ie.html
Anul  lansării: 2004
Cota de piaţă, în lume, în luna iunie: 30,2%

Google Chrome

0-34242-capital702.jpg

Companie: Google
Site: https://www.google.com/chrome
Anul  lansării: 2008
Cota de piaţă, în lume, în luna iunie: 2,8%