“Familia, consiliul de administraţie şi conducerea generală a Pernod Ricard anunţă cu tristeţe decesul lui Patrick Ricard, survenit subit astăzi (n.r. – vineri)”, se arată într-un comunicat. Conform unor surse concordante, Ricard a murit la spitalul Sainte-Anne din Toulon (în sudul Franţei), unde fusese transportat vineri după-amiază după ce a fost victima unui atac cardiac pe insula Bendor, din apropiere de Bandol (în departamentul Var).

Patrick Ricard era fiul lui Paul Ricard, inventatorul celebrului pastis de Marsilia. El a condus timp de trei decenii grupul fondat de tatăl său în 1932, acumulând între 1978 şi 1998 funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi pe cea de director general al companiei. În noiembrie 2008, el a renunţat la această a doua funcţie, pe care o împărţea din 2000 cu mâna sa dreaptă, Pierre Pringuet, devenit primul lider al grupului din afara familiei Ricard. Patrick Ricard îşi păstrase totuşi de atunci şefia consiliului de administraţie. Era căsătorit şi avea trei copii.

Pernod Ricard este al doilea producător mondial de băuturi alcoolice, după grupul britanic Diageo. Printre cele mai importante mărci pe care le deţine, în afară de Ricard, se mai numără vodka Absolut, coniacul Martell, tipurile de whisky Jameson şi Royal Salut, precum şi şampania Perrier-Jouet. Grupul, care urmează să-şi facă publice la 30 august rezultatele anuale 2011-2012, a avut în primele şase luni ale exerciţiului financiar un profit net de 800 de milioane de euro, în creştere cu 20%.

Sursa: Agerpres