Ajutorul de înmormântare va fi acordat și în cazul decesului unei persoane asigurate care a avut cel puțin șase luni de asigurare înainte de deces, indiferent de perioada de cotizare. În plus, acest ajutor va fi extins și pentru situația decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului (CCC).

De asemenea, plățile pentru ajutorul de deces nu vor mai fi limitate doar la persoane fizice beneficiare. Acestea vor putea fi acordate și către companii.

Legea pensiilor se va aplica gradual

Implementarea noii legi a pensiilor va avea loc gradual. Anumite prevederi se vor aplica începând cu luna ianuarie 2024. Majoritatea acestora vor deveni valabile din luna septembrie a anului viitor.

Noul act normativ menține principiul conform căruia ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care a suportat cheltuielile asociate înmormântării, inclusiv soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau altă persoană capabilă să dovedească aceste cheltuieli.

Cât va fi ajutorul de înmormântare

Începând cu data de 1 septembrie 2024, Guvernul a introdus posibilitatea acordării ajutorului de deces pentru cei care au fost asigurați în ultimele 6 luni înainte de deces, fără a se mai ține cont de perioada de cotizare.

Valoarea alocată pentru ajutorul de deces va fi stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ea nu va putea fi mai mică decât valoarea medie a câștigului salarial brut utilizat în calculul bugetului.

Ajutorul de deces se va extinde în cazul unor anumite persoane

Începând cu toamna anului 2024, ajutorul de deces se va extinde și pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la 3 ani sau, în circumstanțe specifice, până la 7 ani. Acest beneficiu poate fi acordat și unui membru de familie al acestora, în conformitate cu condițiile specifice referitoare la asigurare.

Din data de 1 septembrie 2024, ajutorul de înmormântare poate fi acordat și unei persoane juridice în cazul decesului unei persoane asigurate sau a unui membru de familie, pe baza documentelor care atestă cheltuielile asociate înmormântării. Plata acestui ajutor se va realiza prin transfer bancar, având la bază documentele justificative.

Valoarea ajutorului de înmormântare

Începând cu anul 2024, se dau mai mulți bani. Valoarea ajutorului de înmormântare este următoarea:

  • 7.567 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 3.784 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Comparativ cu valoarea actuală plătită pentru ajutorul de deces, care este de 6.789 de lei, se va înregistra o majorare de 778 de lei.