Prefectul Capitalei, Toni Greblă, cere intensificarea eforturilor privind continuarea demersurilor autorităţilor cu atribuţii în domeniu pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.

Toni Greblă, care este și preşedinte al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), vrea și o analiză a locaţiilor în care sunt găzduite persoane refugiate.

Având în vedere că spaţiile puse la dispoziţie de instituţiile de învăţământ (cămine/săli de sport) sunt centre de tranzit, unele dintre acestea urmând să îşi reia activitatea de bază începând din toamnă, Toni Greblă a solicitat, în cadrul unei întâlniri de lucru la Centrul Municipiului Bucureşti de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, o analiză a locaţiilor în care sunt găzduite persoane refugiate şi o colaborare strânsă pentru relocarea în bune condiţii, acolo unde se impune acest lucru, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei.

Milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începerea războiului

Situaţia centrelor din Bucureşti în care au fost cazaţi refugiaţi este permanent în atenţia CMBSU, iar hotărârile Comitetului sunt luate la solicitarea autorităţilor locale şi în acord cu dinamica refugiaţilor din Ucraina, au adăugat reprezentanţii Prefecturii Capitalei.

La începutul lunii iulie, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începerea războiului, la data de 24 februarie. Autoritățile ucrainene i-au sfătuit pe cei care totuși au rămas în aceste zone să plece, în timp ce Federația Rusă își intensifică ofensiva.

Aproape 9 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invazia lui Vladimir Putin, a anunțat agenția ONU pentru refugiați. La acel moment, guvernatorul din Donețk a făcut apel la civilii aflați încă în regiune să fugă. De altfel, autoritățile ucrainene au lansat apeluri tot mai puternice pentru ca oamenii să fugă cât mai pot din zonele de pe linia frontului.

Sprijin financiar de la Guvern pentru refugiații din Ucraina

Menționăm că în urmă cu câteva zile, Guvernul a adoptat mai multe ordonanțe de urgență, care vizează finanțarea pentru refugiații din Ucraina, dar și tichete sociale pentru mame tinere defavorizate. OUG care a fost aprobată este adresată cetăţenilor ucraineni, străinilor sau apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.

Sprijinul financiar va fi acordat pe bază de cost unitar (sumă fixă), în contextul în care, de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi până la jumătatea lunii mai, aproape 1 milion de refugiați au intrat pe teritoriul României.