Până acum, Ucraina a obținut un ajutor internațional în valoare de 23 de miliarde de dolari americani

Din cele 23 de miliarde de dolari americani, 4,8 miliarde de dolari provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari americani au fost furnizate de către Statele Unite ale Americii. Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a explicat că aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcționarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

„Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă”, a spus, vineri, Denis Șmihal, care la primit la Kiev pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Anul viitor sprijinul ţărilor aliate şi ale instituţiilor financiare internaţionale va fi de mare importanţă pentru noi”, a adăugat premierul Ucrainei.

În perspectiva anului următor, Guvernul de la Kiev se așteaptă să primească ajutoare din partea UE în valoare de 18 miliarde de euro, bani suficienți pentru a acoperi deficitul bugetar în privinţa cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea ţării.

Valdis Dombrovskis a anunțat că o primă tranşă ar putea fi deblocată în ianuarie 2023, dar a amintit că programul de asistenţă macrofinanciară este condiţionat de mai multe aspecte, între care buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei.

„Va trebui să semnăm un memorandum de înţelegere, pentru care aşteptăm aprobarea finală a programului din partea parlamentarilor”, a precizat oficialul european, relatează agenția de presă EFE.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca în noul an să primească și 370 de milioane de dolari americani din partea Statelor Unite ale Americii, pe care Congresul SUA urmează să-i aprobe. Premierul Ucrainei a precizat că o a treia componentă a ajutorului financiar internaţional va fi reprezentată de un nou program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Viktor Orban se opune unui ajutor financiar destinat Ucrainei

În ciuda acestui fapt, în prezent, Comisia Europeană (CE) îl  pe premierul Ungariei, Viktor Orban, de șantaj politic deoarece s-a opus unui ajutor financiar destinat Ucrainei pentru a putea obține fondurile europene blocate din cauza lipsei de reforme anticorupție.

Viktor Orban a anunţat că se opune iniţiativei CE privind furnizarea de asistenţă financiară Ucrainei prin asumarea în comun a creditării de către statele membre UE. Premierul Ungariei a cerut, însă, asumarea asistenţei financiare pentru Ucraina în mod „corect şi proporţional”.

Potrivit portfolio.hu, oficialul ungar a sugerat ca Bruxelles-ul să stabilească suma totală a fondurilor pe care să le ofere Ucrainei, subliniind că Guvernul de la Budapesta va contribui anual cu 147/172 de milioane de euro prin acorduri bilaterale stabilite cu Guvernul de la Kiev.

„Aceste sume ar fi furnizate de Ungaria din bugetul naţional, în cadrul acordurilor bilaterale”, a explicat Viktor Orban.

Comisia Europeană vrea să acorde Ucrainei asistenţă financiară de 18 miliarde de euro în 2023 pentru acoperirea necesităţilor energetice, a serviciilor medicale, plata salariilor şi a pensiilor, însă refuzul Ungariei riscă să blocheze planul în Consiliul UE, unde este necesară unanimitate pentru aprobarea proiectelor de acest fel, relatează The Associated Press.

„Acest blocaj este şantaj politic pur”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, în faţa eurodeputaţilor. Johannes Hahn trebuie să evalueze reformele anticorupţie anunţate de Guvernul de la Budapesta pentru a scăpa de o îngheţare a unor fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde de euro. Ungaria este vizată încă din luna aprilie de o procedură a UE („mecanism de condiţionalitate”), declanşată din cauza problemelor legate de corupţia şi atribuirea unor contracte publice.

„Comportamentul ridicol al Budapestei nu va avea impact asupra evaluării sale, care ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii”, a precizat Johannes Hahn, potrivit unor surse europene citate de agenția de presă AFP.