Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că a prezentat o scurtă evaluare preliminară și că așa cum a spus în cursul lunii ianuarie va face pe Legea plafonării și compensării. Acesta a arătat că din 1 aprilie, autoritățile gândesc în continuare o schemă pentru consumatorii casnici, prin care să se reducă TVA de la 19, la 5% pentru cei care au un tarif de 300 kw, plus o marjă de 10%”.

„Vă pot spune că pentru lunile noiembrie și decembrie la nivel de energie electrică consumatori casnici vorbim de aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării care au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale.

Sunt cifre care bat cu datele statistice cu care am început și am fundamentat Legea plafonării şi compensării”, a spus ministrul Energiei.

Schemă de compensare de la 1 februarie

Virgil Popescu a explicat că sunt furnizori care au trimis facturi neplafonate și necompensate. În aceste condiții, el a arătat că se poate spune că de ieri marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal.

„Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC și în urma controlului care este în desfășurare. Din datele pe care le am acum un singur mare furnizor a fost pregătit așa încât până în data de 15 decembrie a emis facturile exact așa cum trebuie și exact cum scrie în lege”, a spus ministrul.

Am discutat ca pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, ținând cont că securitatea alimentară este o componentă foarte importantă a securității noastre naționale, să avem o schemă de compensare unul pentru întreprinderi mici și mijlocii pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui pentru toți cei care sunt în această zonă și începând cu data de 1 februarie vrem să o avem în funcțiune.

Vom merge în Guvern cu un proiect legislativ

Discut şi cu domnul ministru Chesnoiu și vom merge în Guvern cu un proiect legislativ în așa fel încât să avem o schemă de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Practic din prețul la energie electrică, din prețul la gaze naturale să îi ajutăm compensând factura în așa fel încât să fie competitivi pe piață și prețul alimentelor să nu crească.

Evident, la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kW la energie electrică plus o marjă de 10%. De asemenea, gândim să vedem în funcție de prețul la gaze naturale să vedem ce putem face pentru gazele naturale. După estimările mele consumul la gaze naturale va scădea din aprilie”, a spus ministrul.

Potrivit lui Virgil Popescu, pentru IMM-uri este în plan o schemă de ajutor după data de 1 aprilie, astfel încât IMM-urile să poată beneficia în continuare până la data de 1 iulie de la de acest ajutor.

„Am urmărit ca acest ajutor de stat să se ducă țintit către ei, dar să își asume şi ei anumite responsabilități cum ar fi păstrarea locurilor de muncă. Dorim să îi ajutăm, dar dorim și din partea mediului afaceri să păstreze locurile de muncă”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.