Schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii individuali de animale, sub forma unor servicii subvenționate.

Această schemă, care se aplică între 2024 și 2027, prevede un sprijin financiar de 2.940 lei pe tonă pentru animalele moarte provenite din gospodăriile crescătorilor, transmite agrointel.ro.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică pe 20 iunie, reglementează normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016. Aceasta privește organizarea și desfășurarea activităților de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Scopul principal al schemei este de a susține crescătorii individuali în gestionarea corectă și eficientă a animalelor moarte, prevenind răspândirea bolilor și protejând mediul înconjurător.

Aplicabilitatea și condițiile schemei de ajutor

Schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României și este valabilă pentru toate tipurile de crescători individuali care dețin animale precum rumegătoare, porci, cai, păsări, iepuri și animale de blană. Beneficiarii trebuie să încheie contracte cu unități de neutralizare autorizate sau să dețină instalații proprii de neutralizare, procesare sau incinerare/coincinerare, autorizate conform legii.

În cazul decesului animalelor, crescătorii sunt obligați să informeze medicul veterinar și autoritățile locale în termen de 24 de ore. Neutralizarea subproduselor de origine animală revine responsabilității unităților de creștere, producție, depozitare, procesare sau comercializare a cărnii.

ferma fermier
SURSA FOTO: Dreamstime

Alocare bugetară de peste 112 milioane de lei

Resursele financiare necesare pentru implementarea schemei sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin intermediul MADR. Bugetul total estimat pentru perioada 2024-2027 este de 112.555.180 lei, repartizat astfel:

  • 2024: 1.000.000 lei
  • 2025: 37.185.060 lei
  • 2026: 37.185.060 lei
  • 2027: 37.185.060 lei

Schema de ajutor de stat acoperă 100% din costurile de transport ale animalelor moarte și 75% din costurile de distrugere. Valoarea maximă a ajutorului este de 2.940 lei/tonă pentru neutralizare și 3,280 lei/km pentru transport. Crescătorii suportă direct 25% din costul distrugerii animalelor, plătind prestatorului de servicii la ridicarea animalului mort.

Pentru a beneficia de acest ajutor, crescătorii de animale trebuie să respecte toate normele sanitar-veterinare și de mediu incidente. De asemenea, cei care au beneficiat anterior de ajutoare ilegale și incompatibile cu piața nu sunt eligibili pentru noua schemă până la rambursarea completă a ajutoarelor anterioare și a dobânzilor aferente.