Pentru a face faţă crizei din transportul aerian care a obligat Airbus să îşi reducă producţia cu o treime, constructorul aeronautic european se pregăteşte să anunţe marţi, după închiderea burselor, un plan de restructurare care prevede eliminarea a mai multe mii de locuri de muncă, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit unor surse sindicale citate de cele două agenţii, planul de restructurare ar urma să fie prezentat în cursul zilei de marţi sindicatelor, cu prilejul unei reuniuni extraordinare a comitetului de întreprindere.

Separat, cotidianul francez La Tribune susţine că Airbus are în vedere eliminare a aproximativ 15.000 de posturi, dintre care o treime în Franţa, ţara unde Airbus are cea mai mare parte a activităţilor.

Locurile de muncă vizate sunt aproape toate în divizia de aviaţie comercială a grupului Airbus, care pe lângă avioane de pasageri mai este prezent şi în sectorul apărării, spaţiului şi elicopterelor, precum şi la mai multe filiale precum cea franceză Stelia Aerospace sau cea germană Premium Aerotec. Aceasta din urmă a închiriat până în 2023 hala de la Ghimbav a companiei Airbus Industries.

În ceea ce priveşte Franţa, planul de restructurare ar urma să fie prezentat în mod detaliat la o reuniune a comitetului de întreprindere de la Airbus France, care va avea loc joi dimineaţa la Blagnac, în apropiere de Toulouse, unde se află sediul grupului. Potrivit unei surse sindicale cifrele referitoare la locurile de muncă vizate ar urma să fie în linie cu scăderea producţiei anunţată deja.

Luni, directorul general Guillaume Faury a declarat pentru cotidianul german Die Welt că Airbus îşi va reduce producţia şi livrările cu aproximativ 40% în următorii doi ani şi în consecinţă se va despărţi de unii dintre angajaţi. Faury a refuzat să facă orice comentarii cu privire la numărul de angajaţi afectat de reorganizare dar a subliniat că „este vorba de asigurarea viitorului nostru”.

Grupul Airbus are în total 135.000 de salariaţi dintre care 81.000 la divizia de avioane comerciale. Airbus are 49.000 de angajaţi în Franţa, 45.500 în Germania, 12.500 în Spania şi 11.000 în Marea Britanie. Cifra de 15.000 de posturi avansată de cotidianul La Tribune ar fi echivalentul a peste 10% din efectivele totale ale Airbus.

Principalul rival al celor de la Airbus, grupul american Boeing, a anunţat încă de la finele lunii aprilie că intenţionează să elimine 10% din efective, adică 16.000 de angajaţi, via plecări voluntare sau concedieri.

Ca urmare a opririi traficului aerian, din cauza pandemiei de coronavirus, Airbus şi-a redus ritmul de producţie cu aproximativ o treime, coborând de exemplu de la 60 până la 40 de avioane din familia A320 produse într-o lună.

În spatele Airbus sunt însă mii de furnizori, marea majoritate IMM-uri, care vor fi şi ele afectate. Astfel, producătorul de componente Daher a anunţat deja că renunţă la 1.300 din cei 10.000 de angajaţi ai săi.