De catva timp, Uniunea Europeana pompeaza bani grei pentru finantarea proiectelor din turism. Cert este insa faptul ca zonele in care pensiunile rurale au aparut precum ciupercile dupa ploaie s-au dezvoltat puternic. In prezent, in Romania functioneaza aproximativ 2.600 de pensiuni. Combinatia de servicii hoteliere proaste si tarife exagerat de mari a dus la o explozie de pensiuni.
Ideal pentru intreprinzatorul care vrea sa porneasca o astfel de afacere este sa aiba in proprietate cel putin un teren de 500 – 1.000 metri patrati si o casa de trei-patru camere intr-o zona cu potential turistic. Cu cat terenul este mai mare, cu atat el va avea posibilitatea de a amenaja diverse zone de recreare: teren de tenis, teren de baschet, loc de joaca pentru copii, piscina, o mica partie de schi etc. De asemenea, este important ca drumul pana la pensiune sa fie accesibil si autoturismelor obisnuite, nu numai celor de teren, in cazul in care pensiunea se afla intr-o zona montana. Camerele cu intrare separata si baie, apa calda, televizorul, parcarea si sala de masa sunt cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Esentiala pentru reusita unei astfel de afaceri este ospitalitatea patronului. Un client multumit va veni si a doua oara sau isi va trimite rudele si prietenii.
In unele zone montane, cum este de exemplu Bran – Moeciu, concurenta a inceput sa-si spuna cuvantul, iar turistii au pretentii din ce in ce mai mari. Asa au aparut pensiunile cu apa calda nonstop, geamuri termopan, telefoane mobile, conectare la Internet, conduse de intreprinzatori care vorbesc cel putin o limba straina. Tariful unei camere duble variaza intre 200.000 si 350.000 lei pe noapte, iar masa se ridica la 100.000-150.000 lei/zi/persoana. Sezonul cel mai bun este vara, dar nici in lunile de iarna pensiunile nu sunt goale. De Revelion, o camera ajunge si la 600.000 – 700.000 lei/noapte. In aceste conditii, un intreprinzator care are zece camere ocupate timp de 30 de nopti si primeste 200.000 lei/camera/ noapte obtine venituri de 60.000.000 lei pe luna. Daca turistii romani prefera camerele confortabile, ca la hotel, cu toate dotarile necesare si mancarea servita in vase de portelan, strainii se dau in vant dupa pensiuni rustice si vesela de lut. Cel mai important lucru intr-o afacere de acest gen este publicitatea – fie cea traditionala, fie cea numita „de la om la om”.
O vila costa peste un miliard de lei
Daca intentionati sa porniti de la zero sau aveti numai terenul, este foarte greu sa obtineti un credit. De ce? Nu puteti garanta in nici un fel ca dupa terminarea casei o veti utiliza ca pensiune in turismul rural si nu drept propria dvs. casa de vacanta. „In Franta, de exemplu, cei care beneficiaza de astfel de credite sunt obligati sa intre, timp de zece ani, in asociatia nationala de profil”, spune Marilena Stoian, presedinta Asociatiei Nationale a Turismului Rural si Ecologic (ANTREC). Daca totusi va incumetati la asa ceva, primul lucru de care aveti nevoie este avizul Oficiului de Autorizare si Control in Turism. Al doilea este o suma cuprinsa intre 1 si 1,5 miliarde lei pentru constructia vilei, plus circa de 200 milioane lei pentru teren, tinand cont ca, in zonele montane, pretul terenului variaza intre 5 si 25 USD/mp.
„Anul trecut, fondul pentru credite date prin Autoritatea Nationala pentru Turism si derulate de BancPost a fost foarte mic. Mai mult, anul acesta nu s-a acordat inca nici un credit, derularea lor va incepe abia in luna august, din cate stiu eu, ceea ce inseamna ca sezonul acesta este pierdut”, afirma Marilena Stoian. Pe deasupra, de la 1 ianuarie a.c. s-a abrogat actul normativ care ii scutea pe intreprinzatorii din turismul rural de plata impozitului pe profit. „Cei omologati anul trecut de ANT beneficiaza de scutire pe zece ani. Din pacate, aceasta abrogare incurajeaza turismul la negru”, precizeaza Marilena Stoian.
Creditele sunt multe, dar se obtin greu
Dificultatile intampinate in obtinerea unui credit ne sunt confirmate de unul dintre intreprinzatori. Ciprian Benga a terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Comert, sectia de Turism si dupa ce a lucrat zece ani la o companie romano-franceza, a decis sa se mute cu intreaga familie la Bran, pentru a se ocupa in exclusivitate de turismul rural. El a intrat in reteaua ANTREC in 1992. Atunci avea o singura pensiune, de fapt, casa parintilor sai. In 1997 a reusit sa construiasca inca una, iar anul acesta a dat in folosinta cea de-a treia pensiune.
In total, 18 camere duble cu baie si sezlonguri in balcoane. Masa de biliard, terenurile de tenis si baschet, terasele unde poti lua masa si hamacurile din livada completeaza peisajul. „Nu aveam suficienti bani pentru a construi ultima vila, asa ca am luat un credit de la Banc Post. Dupa multe dificultati, am reusit sa obtin banii pe data de 27 a lunii. Imaginati-va ca pe data de 1 a urmatoarei luni – deci dupa patru zile – m-au sunat sa ma anunte ca trebuie sa achit prima rata”, relateaza dl Benga. Datorita investitiilor mari in publicitate, dar si promovarii prin ANTREC, pensiunile sale sunt pline ochi toata vara. Mai mult, turistii fideli au inceput deja sa faca rezervari pentru Revelion. Desi aduce clienti, publicitatea este costisitoare si da batai de cap. „Ca sa figurez in Pagini Aurii, ar fi trebuit sa platesc 20 de milioane de lei anual. Am preferat sa pun cateva bannere pe autostrada, dar pentru fiecare din ele achit trei taxe: la Primarie, la Administratia Drumurilor si la Conel (pentru ca sunt legate de stalpi de lumina). De asemenea, am investit in fluturasi plastifiati si portofele, pe care le primeste orice client”, ne-a declarat dl Benga. Tot profitul este reinvestit, caci numai asa se poate tine piept concurentei.
Obiectivul principal al oricarui patron de pensiune este acum atragerea de turisti in extrasezon, prin organizarea de seminare si diverse alte manifestari.