“Ministerul Agriculturii a fost citat spunând că recolta de grâu de anul acesta este foarte apropiată de cea de anul trecut (7,4 milioane de tone vs 7,3 milioane anul trecut) în timp ce cea de rapiţă este mult mai bogată (1,1 milioane de tone vs 0,65 milioane tone). Aceasta ar sugera că acest sector va avea un impact negativ mai puţin pronunţat faţă de cel estimat în trecut (în prognoza noastră de creştere economică de 2,9% ce este în prezent pusă sub observaţie ne aşteptăm ca sectorul agricol să aibă o contribuţie negativă de 0,8 pp), o mică veste bună după surpriza negativă de proporţii oferită de publicarea datelor privind activitatea economică din T2 2014”, se spune în raport.

Potrivit economiştilor ING, leul a închis ultima zi a săptămânii trecute uşor mai apreciat de 4,40 lei/euro. “(…) pare probabil că leul va continua astăzi să urmeze o tendinţă blândă de apreciere. O mişcare mai pronunţată nu pare probabilă având în vedere lipsa din piaţă a participanţilor din Londra”, se arată în document.

De asemenea, aceştia afirmă că se aşteaptă ca la licitaţia de astăzi pentru titluri de stat pe 10,5 ani în valoare de 0,2 miliarde lei să indice un randament maxim în zona de 4,22%, nivel la care formatorii pieţei secundare erau pregătiţi să cumpere acest instrument la finalul şedinţei de vineri.

Producţia de grâu obţinută în acest an, de peste 7,3 milioane de tone, este mai bună decât recolta anului 2013, chiar dacă ploile din luna iulie au diminuat cantitatea estimată iniţial de agricultori la peste 8 milioane de tone, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiţionale din curtea Ministerului Agriculturii.

“Culturile aveau nevoie de ploi în mai şi iunie, nu şi în iulie, şi ne aşteptam la grâu, conform estimărilor fermierilor, la o producţie record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obţinută în România, însă din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totuşi avem o producţie mai bună ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezintă o premisă importantă pentru exporturile româneşti şi pentru dezvoltarea exploataţiilor respective”, a spus Constantin.

Pe de altă parte, la rapiţă s-a înregistrat o producţie record, potrivit afirmaţiilor ministrului Agriculturii, în condiţiile în care abia în 1970 a fost introdusă în cultură.

“La rapiţă mi-am permis să spun că este cea mai mare din istorie, în topul ultimilor 45 de ani, în condiţiile în care rapiţa s-a introdus în cultură abia în 1970. De asemenea, eu sper că ploile din iulie au fost benefice şi pentru floarea soarelui, dar şi pentru porumb. Toate aceste producţii sunt importante, nu numai pentru agricultură ci şi pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a Romaniei”, a adăugat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, balanţa comercială cu produse agricole pe primele patru luni arată o creştere a exporturilor faţă de 2013, ceea ce ar putea crea premise pentru o nouă balanţă pozitivă în 2014.

Potrivit datelor MADR, producţia de grâu recoltată de pe 99% din suprafaţă se ridică la 7,373 milioane tone (7,343 milioane tone în 2013), iar cea de rapiţă la 1,089 milioane de tone, faţă de 647.811 tone în 2013.

Sursa: Agerpres