În acelaşi timp, agenţia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Ungariei la „F3” precum şi plafonul de ţară la „A minus”.

„Revizuirea perspectivei de rating a Ungariei la negativă reflectă o deteriorare semnificativă a creşterii economice pe plan extern şi a mediului financiar cu care se confruntă economia ungară mică, deschisă şi relativ puternic îndatorată”, a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch, Matteo Napolitano. „În plus, diferite măsuri de politică fiscală şi schema care permite rambursarea creditelor ipotecare în valută la un curs de schimb inferior pieţei au afectat încrederea investitorilor, ceea ce influenţează perspectivele de creştere pe termen mediu”, se mai arată în comunicatul agenţiei.

Potrivit Fitch, în lunile recente perspectivele de creştere s-au înrăutăţit semnificativ atât în Ungaria cât şi în cazul principalilor săi parteneri comerciali din Europa Occidentală. Fitch se aşteaptă ca economia Ungariei să înregistreze o creştere de doar 0,5% în 2012, în scădere dramatică faţă de estimările din luna iunie a acestui an care mizau pe un avans de 3,2%.

Pentru 2012, guvernul de la Budapesta s-a angajat să reducă deficitul bugetar structural cu peste două puncte procentuale până la 2,5% din PIB. Cu toate acestea, Fitch estimează că perspectivele slabe de creştere vor face ca în 2012 deficitul bugetar al Ungariei să se situeze la 3,3% din PIB.

Fitch consideră că Ungaria este expusă la o intensificare a instabilităţii financiare şi la o recesiune în zona euro. O înrăutăţire a ritmului de încetinire a economiei, o creştere a primei de risc sau a presiunilor de finanţare ar putea conduce la o retrogradare a ratingului de ţară. De asemenea, scăderea angajamentului Guvernului faţă de consolidarea fiscală ar putea conduce la o retrogradare. În sens invers, îndeplinirea de către Guvern a ţintelor de deficit bugetar şi o revenire la o creştere sănătoasă ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating.

Sursa: Agerpres