Virusul, supranumit Snake, reprezintă 'una din ameninţările cele mai sofisticate şi mai persistente dintre cele studiate de noi', notează BAE Systems, într-un raport publicat la Londra.

Apărut în 2006, acest virus pare să se fi manifestat mai agresiv după 2013, notează sursa: din 56 de cazuri semnalate în 2010 în întreaga lume, 44 s-au înregistrat de anul trecut.

Ucraina este principala ţintă, cu 22 de cazuri după 2013, din care 14 constatate de la începutul anului 2014, într-un moment în care criza politică ucraineană s-a accelerat după căderea regimului preşedintelui prorus Victor Ianukovici, la sfârşitul lui februarie.

Operatorii acestui virus acţionează în fusul orar corespunzător Moscovei, a constatat BAE Systems. Datorită lui  Snake, ei pot avea acces la totalitatea sistemelor pe care le-au infiltrat', precizează raportul.

'Capacitatea acestui virus de a hiberna şi a rămâne inactiv timp de mai multe zile face ca detectarea lui să fie extraordinar de complicată', relevă raportul.

Potrivit unui articol publicat sâmbătă de ziarul Financial Times, acest virus s-a infiltrat mai ales în sistemele informatice ale guvernului de la Kiev şi în ale altor organizaţii ucrainene.
Sursa: Agerpres