PayPal, lider internaţional în plăţi online, a verificat şi a comparat recent preţurile la diverse bunuri din Europa de Vest, Europa Centrală, România şi Statele Unite.În urma analizei a rezultat că diferenţele de preţ la produse identice pot ajunge chiar şi până la 70% : un iPhone 4 de la Apple costă circa 1.500 lei în SUA, 2.800 lei în România şi în jur de 2.000 lei în Marea Britanie.
Preţurile europene sunt mai puţin competitive, fapt care poate fi atribuit scăderii cursului de schimb al dolarului american, în condiţiile în care experţii afirmă că deprecierea dolarului este o tendinţă permanentă.
„Dolarul american a manifestat o depreciere semnificativă în ultimele şase luni comparativ cu valutele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu leul românesc (circa 10% de la începutul anului), marcând astfel o răsturnare a trendului observat în 2008-2009. Acest lucru a influenţat cumpărăturile făcute de consumatori, achiziţionarea online de bunuri din străinătate dovedindu-se mai profitabilă decât înainte. Dacă acest trend va continua şi pe măsură ce economia îşi va reveni, ne putem aştepta ca importurile să continue să crească”, spune Alexandru Ioan, Sales&Trading KBC Securities România.
Potrivit lui, în România, evoluţia comerţului electronic este influenţată de creşterea familiarităţii românilor cu achiziţiile online, accesul pe scară largă la internet şi creşterea numărului celor care folosesc carduri de credit şi debit înregistrată în ultimii ani.
În afară de România, comparaţia acoperă şi alte ţări europene. "Am încercat să facem raportul cât mai obiectiv posibil, comparând preţurile din peste 50 de magazine online din SUA, Polonia, Republica Cehă, Germania, România, Ungaria, Grecia, Portugalia şi Marea Britanie", a declarat Przemek Pluta , manager PayPal pentru regiunea Europei Centrale şi de Est şi România.
Unde merită să faci cumpărături?
Statele Unite au câştigat detaşat comparaţia, ca urmare a declinului dolarului şi concurenţei acerbe între magazinele online.
Bunurile comparate au fost mai ieftine decât în România, diferenţa de preţ fiind de la câteva procente până la câteva zeci de procente. Indiferent de rata de schimb a dolarului, preţurile la multe produse sunt de neegalat, iar cumpărăturile făcute din SUA sunt mai avantajoase, chiar dacă preţurilor li se adaugă costurile de livrare şi taxele vamale.
De exemplu, Apple iPad costă în jur de 2.000 lei în Romania, aproape dublu faţă de SUA, unde se vinde cu circa 1.100 lei. Şi preţurile pentru haine sunt mai avantajoase în SUA : un Polo Tommy Hilfiger costă circa 90 lei în SUA , acelaşi produs ajungând la 170 lei în România.
PayPal, disponibil în limba română
Cei care fac achiziţii online tind să nu aibă încredere în comercianţii străini. Pentru aceştia, PayPal pune la dispoziţie servicii care includ o serie de măsuri de securitate cum ar fi: protecţie împotriva tranzacţiilor neautorizate operate din contul unui utilizator de PayPal şi acces la un centru de soluţionare a litigiilor unde experţii în mediere ajută la rezolvarea problemelor legate de tranzacţii. În plus, printr-o funcţionalitate recent adăugată, PayPal le oferă clienţilor care fac achiziţii prin intermediul său garanţia returnării integrale a costurilor în cazul apariţiei unor probleme, indiferent de valoarea achiziţiei respective.
"Am depăşit cele mai multe dintre obstacolele care împiedică dezvoltarea cumpărăturilor online", a declarat Przemek Pluta. "Sistemul nostru este convenabil şi permite clienţilor noştri achiziţii cu doar câteva click-uri, este sigur, deoarece nu trebuie furnizate detaliile cardului bancar şi nici nu este necesară conectarea la contul bancar pentru a face o tranzacţie. În plus, acum am mai făcut un pas pentru eliminarea prejudiciilor cauzate de fraude: dacă ceva nu merge bine şi nu primiţi produsul plătit, nu pierdeţi nici un ban, din moment ce sunteţi acoperit de politica noastră de protecţie completă a cumpărătorului", a adăugat el.
Sistemul de plată PayPal permite persoanelor fizice şi celor juridice să trimită şi să primească plăţi online într-un mod sigur şi simplu. Sistemul este disponibil în 190 de ţări şi în 25 de valute (inclusiv zloţi polonezi, euro, dolari americani, lire sterline, dolari canadieni, dolari australieni şi yeni japonezi), ceea ce face ca PayPal să fie un instrument convenabil pentru cumpărarea şi vânzarea de bunuri în tranzacţiile transfrontaliere.
Pentru crearea unui cont PayPal este necesară doar o adresă de email. Contul poate fi încărcat fie cu un card de credit sau de debit Visa sau MasterCard, fie printr-un transfer instant dintr-un cont bancar. Procesul de înregistrare durează doar câteva minute. Folosind PayPal, cumpărătorii nu trebuie să tasteze detaliile conturilor vânzătorilor, adresele de livrare sau detaliile tranzacţiei de fiecare dată – procesul de plată poate fi finalizat cu doar 3 click-uri.
Aflaţi mai multe de aici