La data de 27 ianuarie va intra in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 194 privind regimul strainilor in Romania. Adoptat de Guvern la 12 decembrie 2002, respectivul act normativ instituie mai multe reguli considerate draconice pentru strainii care vor sa faca afaceri pe cont propriu in Romania. Reprezentantii Ministerului de Interne care au elaborat si finalizat Ordonanta nr. 194 spun ca rostul acestei legi este acela al stoparii imigratiei ilegale din tari, care folosesc Romania drept paravan pentru a ajunge in Occident.
In forma adoptata de Executiv, actul normativ nu explica acest lucru. Mai mult decat atat, ordonanta ii baga in ceata pe toti posibilii investitori care doresc sa se lanseze in afaceri in Romania. Astfel, fie ca vine din China sau din Statele Unite, strainul care doreste sa beneficieze de viza de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale (adica sa locuiasca in Romania mai mult de 90 de zile calendaristice) trebuie sa ceara si sa obtina avizul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Practic, daca un american, un britanic sau un thailandez urmeaza sa devina actionar sau asociat al unei societati comerciale trebuie sa puna la punct un plan de afaceri pe baza caruia sa obtina avizul ARIS. In plus, respectivul investitor trebuie sa prezinte un extras de cont care atesta ca dispune de cel putin 100.000 de euro in tara din care provine. Fara acesti bani el nu mai are voie sa deschida o librarie, o gogoserie sau un fast-food in Romania. Cosmin Dobran, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe spune ca inasprirea conditiilor pentru obtinerea vizei de lunga sedere a plecat de la faptul ca in ultimii ani au existat nenumarate exemple in care cetateni care provin din Orient si-au cumparat extrase de cont de 100.000 de dolari cu sume modice. „De data aceasta, pe langa extrasul de cont, ei trebuie sa puna la punct un plan de afaceri clar cu care sa ne convinga ca intentioneaza, intr-adevar, sa faca afaceri in Romania”, spune Dobran. „Consider ca 100.000 de euro este o suma normala pentru infiintarea unei afaceri serioase in Romania”, spune Marian Saniuta, presedintele ARIS. El crede ca aceasta ordonanta urmareste, in primul rand, sa stopeze fluxul de asa-zisi oameni de afaceri veniti din Orient cu 500 de dolari.

„Categoric, acest act normativ nu este incurajator pentru investitiile straine din Romania. Daca se urmareste insa stoparea imigratiei din tarile sarace in Romania, atunci Ordonanta nr. 194 este benefica”, spune Viorel Batu, Senior Partner la Ernst&Young Romania.
Batu considera ca daca se stabilea o suma mai mica de 100.000 de euro problemele ar fi ramas aceleasi. „Am intalnit oameni de afaceri neseriosi si din tari ale Uniunii Europene sau Statele Unite ale Americii”, spune Batu. Johannes Bloss, ambasadorul Germaniei la Bucuresti crede insa ca ar fi pacat sa se instituie un plafon de minimum 100.000 de euro pentru a incepe o afacere. „In tarile din Uniunea Europeana investitiile mici dau roade, asa ca eu cred ca limitarea acestui plafon nu ar fi o decizie buna”, spune Bloss. Viorel Batu este de acord cu punctul de vedere al oficialului german si spune ca exista foarte multe orase de marime medie din Romania care au avut de castigat de pe urma micilor investitii. „Timisoara, Brasov sau Arad sunt orase care au beneficiat de multe investitii sub 100.000 de euro”, spune Batu. Foarte putine sunt statele, chiar si din randul celor dezvoltate, care sa fi instituit un plafon investitional asemanator celui adoptat in Romania. In Franta, de exemplu, o tara recunoscuta pentru rigorile cu care trateaza orice investitor, un roman poate obtine drept de lunga sedere daca a investit cel putin 20.000 de euro. Adica de cinci ori mai putin. Trecand peste ocean, in Canada beneficiezi de viza permanenta daca in termen de sase luni de la intrarea in tara investesti cel putin 15.000 de dolari si creezi minimum cinci locuri de munca.

Cum este in alte tari

Investitii minime obligatorii pentru obtinerea vizei de lunga sedere:
Ungaria            15.000 euro
Polonia            25.000 euro
Olanda                18.000 euro
Franta                20.000 euro
Marea Britanie        25.000 lire sterline
Irlanda                20.000 lire irlandeze
Germania            25.000 euro
Statele Unite            1 milion de dolari*

In SUA investitiile de minimum un milion de dolari aduc de la sine primirea unei vize permanente

Cum se obtine prelungirea dreptului de Sedere in romania mai mult de 90 de zile

· Strainului (indiferent de nationalitate n.r.) intrat in Romania cu scopul desfasurarii de afaceri i se poate prelungi dreptul de sedere temporara daca prezinta documente care sa ateste ca in ultimele trei luni a investit cel putin 50.000 de euro si a creat cel putin zece locuri de munca.
· Prezinta documente care sa ateste ca a platit impozite pentru venituri personale in valoare de cel putin 500 de euro.
· Dovedeste ca si-a achitat obligatiile bugetare.
· Detine legal spatiul pentru spatiul social.
· Obiectul activitatii desfasurate este cel initial ori o continuare sau un rezultat al acestuia.
· Face dovada ca este actionar sau asociat al unei societati comerciale cu atributii de conducere si administrare.
· Prezinta documente care atesta realizarea investitiei in conformitate cu planul de afaceri depus la Agentia Romana pentru Investitii Straine.