• Presa scrisa centrala este mediul cel mai permeabil la informatii privind integrarea europeana, iar saptamanalul Capital se detaseaza ca fiind cea mai “densa” publicatie din acest punct de vedere, arata raportul Agentiei de Monitorizare a Presei, realizat cu finantarea Ambasadei Marii Britanii. Monitorizarea informatiilor despre integrarea europeana a avut loc in perioada 15 septembrie -15 octombrie. In intervalul specificat, Comisia Europeana a avut cea mai mare vizibilitate in articolele selectate, urmata de Parlamentul European. Concluzia raportului este ca informatiile despre problematica europeana si Romania in contextul aderarii sunt, cu mici exceptii, nesatisfacatoare din punct de vedere catitativ si deficitare sub aspectul calitatii.

• Un sondaj realizat in randul managerilor de top din primele 35 de companii europene arata ca opinia generalizata este aceea ca cel putin un deceniu de acum incolo Uniunea Europeana va fi incapabila sa recupereze decalajul de competitivitate care o desparte de liderii mondiali. Ei au nominalizat piata rigida a muncii, protectionismul si birocratia europeana printre obstacolele ce impiedica Uniunea Europeana sa ajunga din urma tari cum sunt China, Japonia si SUA

• In apararea intereselor financiare de perspectiva, amenintate de incercarile Marii Britanii de reducere a bugetului UE, Franta si Polonia au apelat la una dintre cele mai importante publicatii financiare, Financial Times. Aceasta a publicat recent o scrisoare a ministrilor afacerilor externe ai celor doua tari, in care planul britanic de buget este denuntat ca profund incorect. Scrisoarea il acuza pe premierul Tony Blair ca promoveaza un buget care cere sacrificii tuturor statelor membre, le transforma in victime pe cele central si est-europene si aduce avantaje doar Marii Britanii. Apelul direct la fair-play adresat Marii Britanii de catre cei doi ministri prin intermediul unei publicatii de anvergura Financial Times este o premiera, inaltii demnitari evitand, de regula, metode de negociere atat de directe, cum sunt scrisorile deschise in presa.

• Parlamentarii europeni au votat recent o directiva controversata a Comisiei Europene, ce da drepturi suplimentare autoritatilor politienesti nationale in ceea ce priveste supravegherea cetatenilor prin ascultarea convorbirilor telefonice si monitorizarea traficului de date electronice. Irlanda si Slovacia sunt ferm impotriva directivei, considerand-o drept o incalcare flagranta a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.