Cunostinta mai veche a Romaniei, inaltul functionar european, acum responsabil cu politica industriala a Uniunii, este la fel de incomod ca in vremurile in care se ocupa de aderarea noastra si a Bulgariei. De data aceasta insa, criticile sale au ca tinta Comisia Europeana, mai precis inclinatia acesteia catre inventarea si impunerea de reguli, mai mult sau mai putin oportune, in toate domeniile de activitate. Presiunile comisarului Verheugen in vederea simplificarii celor 80 de mii de pagini de legislatie europeana au avut ca efect adoptarea, de catre Comisia Europeana, a unui program de reducere a restrictiilor in sectoare importante ale pietei interne, cum sunt industria automobilelor, prelucrarea deseurilor, constructii, industria farmaceutica etc. Birocratia excesiva din Uniunea Europeana ridica enorm costurile intreprinderilor mici si mijlocii, cam de 30 de ori mai mult decat costurile de operare ale marilor companii. In plus, da nastere unor situatii ridicole, cum ar fi existenta a 56 de legi care reglementeaza etichetarea produselor sau a 38 de directive care se refera la calificarile profesionale.

• Razboiul branzei feta a luat sfarsit prin declararea Greciei ca parte invingatoare. Curtea Europeana de Justitie a interzis tuturor producatorilor de branza din afara Greciei sa foloseasca denumirea “feta”, punand astfel capat procesului dintre Comisia Europeana si Germania. Aceasta din urma, aliindu-se cu Danemarca, a dat in judecata Comisia pentru ca a acordat Greciei dreptul exclusiv de folosire a denumirii sortimentului de branza respectiv. Cele doua tari au invocat in sprijinul demersului lor faptul ca branza feta se produce in tarile Uniunii Europene de decenii si nu exista documente care sa ateste paternitatea grecilor asupra produsului. De cealalta parte, Curtea Europeana de Justitie si-a argumentat decizia favorabila Comisiei Europene, Greciei implicit, prin unicitatea ingredientelor. Laptele din care grecii fac feta provine de la capre crescute intr-o anumita zona a tarii, unica pe continent prin pasunile sale.

• Populatia Uniunii Europene a devenit anul trecut mai numeroasa cu 2,3 milioane de persoane, ajungand la 457,2 milioane locuitori. Pentru guvernele statelor membre, preocupate de imbatranirea accelerata a populatiei, nu sunt totusi motive de bucurie, pentru ca 1,9 milioane din cele 2,3 milioane de persoane provin din tarile lumii a treia. Diferenta de 400 de mii de persoane sunt copii nou nascuti in Uniunea Europeana.