Potrivit unui climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie, măsurile de carantinare impuse la nivel mondial vor avea ca efect o scădere de până la 5% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la finalul lui 2020.

Totodată, se pare că aceasta ar fi cea mai mare reducere a gazelor poluante înregistrată de la al Doilea Război Mondial încoace.

„Impactul cel mai mare al acestei situații determinate de coronavirus a fost asupra gazelor cu efect de seră și sunt specialiști care sugerează că până la sfârșitul anului am putea avea reduceri de 5% în emisii. Ar fi cea mai mare reducere de la al Doilea Război Mondial”, a spus Roxana Bojariu la Digi24.

Probleme pentru sănătatea publică

Potrivit acesteia, o reducere de emisii de acest gen a mai fost după criza din 2008.

De asemenea, climatologul atrage atenția că substanțele prezente determină anumite „probleme pentru sănătatea publică în orașe”

„A mai fost o reducere de emisii după criza din 2008, în 2009 au scăzut aceste emisii cam cu 1,4%. În afară de reducerea gazelor, avem și reducerea poluării. Acele substanțe care determină intensificarea efectului de seră sunt și poluanții locali, cei care determină probleme pentru sănătatea publică în orașe”, a adăugat aceasta.