Măsura ar putea să se aplice începând cu 10 aprilie cetăţenilor germani reveniţi în ţară, precum şi rezidenţilor străini sau cetăţenilor statelor Uniunii Europene reveniţi în Germania. Decizia definitivă revine fiecăruia dintre cele 16 landuri germane. Nu se precizează dacă este vorba despre carantină instituţionalizată sau carantină la domiciliu, potrivit agerpres.ro

Ce restricții s-au impus

Restricţii pentru cetăţenii altor state şi pentru rezidenţii străini stabiliţi în Germania sunt deja în vigoare în Germania de la jumătatea lunii martie, de când este permisă intrarea în ţară numai în cazul acelor persoane care au „un motiv întemeiat de a călători”, în această categorie intrând şi cetăţenii statelor UE care tranzitează Germania în drumul către ţările lor.

Cabinetul de criză reunit luni a luat în discuţie şi alte noi măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus, precum şi măsuri de natură economică pentru a ajuta companiile afectate, precum garantarea de către statul german a împrumuturilor de până la 800.000 de euro.

Declarația transmisă de Angela Merkel

Cancelarul Angela Merkel a declarat vineri că ritmul de răspândire a Covid-19 încetineşte uşor în Germania şi ultimele date dau „puţină speranţă”. Aceasta a avertizat că este prea devreme pentru a relaxa restricţiile impuse în vederea limitării epidemiei.

Conform directorului Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, aceste măsuri încep să dea rezultate în Germania, întrucât „rata de reproducere” a virusului pare să se stabilizeze şi o persoană infectează în medie doar o singură altă persoană, obiectivul fiind ca această rată să fie sub unu, deci o persoană să infecteze în medie mai puţin de o persoană.