Daniel Băluță anunță finalizarea studiilor pentru Aeroportul București-Sud, gata cel târziu în 2029

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a spus că s-au finalizat studiile necesare pentru începerea proiectului Aeroportului București-Sud, care urmează să fie construit lângă Adunații Copăceni.

Noul Aeroport București-Sud va fi construit lângă Adunații Copăceni și ar putea fi gata la sfârșitul lui 2028 sau începutul lui 2029. În prima fază, va putea primi peste 11 milioane de pasageri, iar mai târziu va fi extins pentru peste 20 de milioane. Va permite și transportul a cel puțin 30.000 de tone de marfă.

Daniel Băluță a mai explicat că proiectul este prezentat investitorilor interesați, deoarece nu este important doar transportul de pasageri, ci și cel de marfă, care contează mult pentru economia locală și regională.

„Lucrăm ca la carte în proiectul Aeroportului București-Sud! Avem gata studiul de prefezabilitate, plus încă unul, de oportunitate.

În paralel, prezentăm proiectul pentru potențiali investitori, pentru că nu doar traficul de călători trebuie reglementat, ci și cel de marfă, extrem de important pentru economia Bucureștiului, a județului Giurgiu și a vecinilor noștri bulgari”, spune edilul.

Aeroportul București-Sud, soluția la aglomerația de pe Otopeni

Construirea noului Aeroport București-Sud este considerată un pas important pentru dezvoltarea aviației în România și în sud-estul Europei. Scopul principal este să reducă aglomerația de pe Aeroportul Otopeni, care este acum singurul din zona Capitalei. Specialiștii estimează că, până în 2050, numărul pasagerilor ar putea ajunge la 65 de milioane pe an, iar cum Otopeni nu poate fi extins, un nou aeroport ar fi necesar pentru a gestiona mai bine traficul.

Managerul de proiect, Aurélien Van Hecke, a explicat că aeroportul va fi construit în sudul Bucureștiului, într-un loc ales strategic, pentru a avea legături bune cu infrastructura deja existentă și pentru a susține dezvoltarea economică. S-a bazat pe studii care estimează un trafic între 40 și 65 de milioane de pasageri până în 2050. El a mai spus că și bulgarii care zboară acum de la Otopeni vor putea folosi noul aeroport, mai aproape de graniță.

Proiectul va respecta standardele IATA și va include terminale moderne, piste noi și facilități avansate pentru pasageri și marfă. Apropierea aeroportului de Bulgaria este considerată un avantaj important. Cum ambele țări sunt deja în spațiul Schengen aerian și maritim, și vor intra și cu frontierele terestre până la finalizarea construcției, aeroportul va deveni un punct important pentru călătorii și comerț internațional.

Din acest motiv, zona pentru control vamal va fi una redusă. Terminalul va avea aproximativ 81.000 m² și va fi construit pe mai multe niveluri, dintr-un total de 700 de hectare necesare pentru întregul proiect.

Aeroportul București-Sud, hub modern cu legături rutiere, feroviare și metrou

Noul aeroport din sudul Bucureștiului va fi bine conectat cu drumurile, căile ferate, metroul și alte rute de transport, ceea ce va permite acces rapid pentru pasageri și pentru transportul de marfă. Astfel, va crește mobilitatea și vor apărea mai multe oportunități economice.

Senatoarea Gabriela Firea a spus că transportul este una dintre cele mai mari probleme ale Capitalei și că trebuie extinsă rețeaua de metrou, inclusiv magistralele M2, M4 și M7, pentru a lega Bucureștiul de județul Ilfov. A felicitat echipa primarului Daniel Băluță pentru implicarea în acest proiect așteptat de peste 20 de ani.

„Transportul rămâne problema noastră numărul 1, fluidizarea traficului este provocarea noastră, a tuturor, pentru că un trafic congestionat înseamnă foarte multă poluare, pentru copiii noștri, pentru tinerii noștri, pentru noi toți. De aceea, pentru perioada următoare ne-am propus, ca împreună, să prelungim rețeaua de metrou și aici vreau să-i aduc felicitări prietenului meu Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, care are deja un avans cu magistrala M4.

Vrem să dezvoltăm și magistralele M2 și M7, trebuie să unim Bucureștiul cu Ilfovul și invers, așa vom combate eficient traficul. Un astfel de proiect, un aeroport în sudul Capitalei, este așteptat de peste 20 de ani, de aceea vreau îl felicit pe Daniel, dar și pe echipa sa, pentru eforturile depuse în vederea realizării unui astfel de obiectiv extrem de important pentru dezvoltarea Capitalei”, a transmis Firea.

Aeroportul va include și un centru modern pentru transportul de marfă, cu spații pentru depozitare și logistică. Se vor putea gestiona mărfuri diverse, inclusiv cele perisabile sau de dimensiuni mari. Terminalul cargo va avea cel puțin 3.000 m².

Vor exista și alte facilități: turn de control, stație pentru intervenții în caz de incendiu, utilaje pentru deszăpezire și întreținere, o parcare de aproape 4.500 de locuri și dotări pentru companiile aeriene – hangare, echipamente de sol, catering, alimentare cu combustibil și sisteme de degivrare. De asemenea, vor fi centrale solare și stații pentru tratarea apei uzate, pentru a proteja mediul.

Specialiștii au spus că această etapă a proiectului se bazează pe un studiu de oportunitate, care stabilește ce dotări sunt necesare, cum trebuie să arate aeroportul și cât de mare să fie. În perioada următoare vor fi analizate mai multe variante și se va elabora studiul de prefezabilitate, necesar pentru documentația tehnică.