Despre situația din România, Vasilescu a precizat că noi stăm mult mai bine decât țările din zona euro. "Nu înseamnă că suntem mai bogați decât ceilalți europeni, ci faptul că în România s-au luat niște amărâte de măsuri, ceea ce a făcut să nu fim în aceeași situație cu țările din zona euro", a spus consilierul guvernatorului BNR.

El a afirmat însă că situația economică mondială este gravă. "Joi, 4 august, s-a întâmplat ceva pe piețele americane și s-a răspândit în toată lumea. Nu e niciun fel de crah, așa cum au anunțat unii, pentru că nu e vorba de o bulă. A fost cu totul altceva. O criză a datoriei în SUA, iar vâlvătaia s-a produs a treia zi după aprobarea planului de salvare, atunci s-au prins investitorii că pot ….", a spus Adrian Vasilescu, într-o emisiune TV.

Potrivit acestuia, nici în SUA nu este vorba de o criză, ci mai degrabă de o recesiune. "Plecând din SUA, unde creșterea economică este anemică, ceea ce înseamnă întoarcerea economiei americane în recesiune, aceasta se va putea răspândi în toată lumea. Depinde cât de slabă sau de puternică va fi recesiunea în SUA", a spus el.

În ceea ce privește economia locală, oficialul BNR a precizat că primul efect se va putea observa la scăderea comenzilor, adică vor scădea exporturile.

"Orice calcul îți arată că atunci când ai o rată negativă la consum, pierderea inflației de sub control nu e un pericol", a răspuns Vasilescu la întrebarea moderatoarei referitoare la evoluția prețurilor din România.