Profesorul Adrian Streinu-Cercel a discutat vineri seara, la emisiunea În Fața Națiunii, despre ceea ce s-a întâmplat la Constanța, spitalul unde șapte pacienți bolnavi de COVID-19 au murit într-un incendiu care a cuprins secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase.

„Este o tristețe fără margini. Este un eveniment déjà vu. În fața vieții și a bolii suntem toți egali. Mai ales într-o pandemie, când șansele umanității stau în solidaritate și nu în dezbinare.”, a spus profesorul la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel ”Populația trebuie protejată corespunzător”

Profesorul consideră că cetățenii trebuie protejați corespunzător împotriva infecției, dar sistemul sanitar din România are probleme.

„Mă înclin cu tristețe în fața familiilor îndoliate, sunt alături de personalul medical și de salvatorii care au trecut prin această situație extremă.  Ar trebui să ne vină odată mintea la cap și să avem de-a face cu niște oameni care sunt raționali, să avem niște măsuri, aceleași pentru toată lumea.

Să nu schimbăm indicatorii de la o zi la alta, după cum ne place nouă, seara sau dimineața, în așa fel încât să asigurăm acestei populații din România o protecție civilă corespunzătoare pentru o problema de sănătate publică, care se cheamă infecția cu SARS-CoV-2.

Faptul că nu a mers o instalație de semnalizare este una, faptul că prizele nu erau funcționale e cu totul altceva”, a mai zis acesta.

Adrian Streinu-Cercel dorește o întâlnire în care să se stabilească criteriile necesare bunei funcționări

”Eu am lucrat de nenumărate ori, inclusiv la cabinetul prim-ministrului, să facem o întâlnire cu cei de la IGSU, să stabilim odată care sunt criteriile necesare, minimale, pentru spitalele care sunt vechi în România.

Nu putem să venim cu niște cerințe de 2022, din punct de vedere a așa-zisei preveniri a incendiilor, pentru niște construcții care sunt făcute în anii 1960. Poate ne venim odată în minte și realizăm că acest lucru nu se poate. Cerem niște lucruri absurde și nu dăm autorizații pentru că nu corespund cu cerințe din 2021. Fraților, unde suntem?”, a mai spus Streinu-Cercel.