Miercuri, 4 august, Comisia Europeană a prezentat cel de-al patrulea raport privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu țările din Balcanii de Vest și din Parteneriatul Estic.

Raport favorabil privind continuare călătoriilor fără viză pentru cetăţenii din aceste opt ţări

Este vorba despre Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit raportului, Comisia Europeană revină cu aceeşi concluzie şi anume că aceste ţări îndeplinesc condiţiile pentru a călători fără vize pe teritoriul Uniunii Europene.

Raportul se axează pe acțiunile întreprinse în anul 2020 pentru a da curs recomandărilor celui de al treilea raport din cadrul mecanismului privind suspendarea exceptării de la obligativitatea vizelor.

Raportul prezintă şi o evaluare mai detaliată a altor acțiuni întreprinse pentru a asigura îndeplinirea continuă a criteriilor de referință, pentru Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, ţări care beneficiază de scutirea de viză de mai puţin de 7 ani.

Toate ţările analizate continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și au înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor de anul trecut, se arată în documentul Comisiei Europene.

Ce le cere Europa celor opt state să facă în continuare?

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: “Regimul de călătorii fără viză între UE și țările din Balcanii de Vest și din cadrul Parteneriatului estic este o mare realizare.

Deși restricțiile legate de pandemia de COVID-19 au avut un impact major asupra mobilității, țările din Balcanii de Vest și din cadrul Parteneriatului estic care beneficiază de regimul de călătorii fără viză trebuie să își continue și să își intensifice eforturile de gestionare a migrației și a azilului, precum și de combatere a corupției și a criminalității organizate.”

Uniunea Europeană dispune, în acest moment, de un regim de călătorii fără viză cu 61 de state. Cetățenii din afara UE care dețin un pașaport biometric pot intra în spațiul Schengen fără a deține viză timp de 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile.

Călătorii exonerați de obligația de a deține viză care vizitează spațiul Schengen vor face obiectul Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) de la sfârșitul anului 2022.

Sursă foto: Dreamstime