Decizie fără precedent în Coreea de Nord. Este singura țară care a decis să pedepsească cetățenii pentru încălcarea regulilor sanitare impuse. Mai exact, cei care se adună în grupuri mai mari de trei persoane vor fi nevoite să efectueze muncă silită.

Potrivit reglementărilor autortiăților nord-coreene, persoanele care nu respectă măsurile de protecție împotriva COVID-19, sunt sancționate aspru, de la plata unei amenzi uriașe, până la internarea într-un centru disciplinar de muncă.

Un rezistent din zonă a declarat că sunt vizate persoanele care se întâlnesc într-un număr mare, dar și cele care încalcă carantina obligatorie.

”Dacă 4 sau mai multe persoane cu excepţia familiei imediate se întâlnesc zilele acestea, autorităţile de control a bolilor le trimit într-un centru disciplinar de muncă pentru că au încălcat carantina legată de coronavirus”, a declarat un rezident din sudul Phenianului pentru Radio Free Asia.

Măsuri drastice luate de autoritățile din Coreea de Nord 

Pe de altă parte, autorităţile nord-coreene afirmă că permit în continuare organizarea nunţilor, însă, cu stricta respectare a măsurilor sanitare, ceea ce în fapt nu se întâmplă, deoarece adunările mai mari de 3 persoane sunt imediat disipate, potrivit RFA.

Amintim faptul că, inițial, nunțile au fost scutite de regula numărului maxim de participanţi. Situația s-a schimbat în momentul în care numărul pacienţilor suspecţi de COVID-19 cu febră ridicată a continuat să crească.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus din Coreea de Nord, nu a mai fost raportat niciun caz de infectare însă spre deosebire de alte țări, măsurile de protecție sanitară sunt strict respectate fiind menite să ţină sub control răspândirea virusului.

Kim Jong-un s-a arătat extrem de deranjat de atitudinea autorităților. La un momendat, acesta i-a criticat dur pe oficiali pentru „iresponsabilitatea şi incompetenţa cronică” în gestionarea pandemiei, sugerând că noul coronavirus se răspândeşte în ţară, în pofida faptului că autorităţile au închis complet graniţele.

Trebuie menționat faptul că până în prezent nu se știe dacă Coreea de Nord a început o campanie de vaccinare a populației.