Profesorul Streinu Cercel menționeaz că în ultima vreme apar din ce în ce mai multe reclame la suplimentele alimentare. Cu toate acestea, potrivit profesorului, de multe ori ele fac rău şi duc la „interacţiuni medicamentoase în terapie”.

„Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri.

Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a afirmat Streinu-Cercel la lansarea rezultatelor studiului „Servicii Farmaceutice în România. Realităţi şi provocări post-pandemice”, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Totodată, profesorul a vorbit și despre prețul la medicamente. Potrivit acestuia, sistemul vechi trebuie eliminat. Streinu Cercel susține că prețul medicamentelor este calitatea vieții pacienților și trebuie modificat rapid.

„Nu se mai poate rămâne cu sistemul vechi, ultimul preţ din Europa, şi pauperizăm piaţa românească de medicamente pentru că, ce să vezi, nu trebuie să avem cel mai mic preţ. Preţul este calitatea vieţii pacienţilor noştri şi piaţa pacienţilor noştri, ăsta e preţul şi ăsta trebuie modificat rapid şi e o chestie de ordin de ministru. Nu e nu ştiu ce fantasmagorie, nu e nu ştiu ce calcul de mers pe stele, ci este de un ordin de ministru”, a susţinut Streinu-Cercel.

Ce se întâmplă cu medicamentele expirate

În ceea ce privește medicamentele expirate, preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Senat susține că colectarea acestor medicamente este o altă problemă care trebuie rezolvată.

Potrivit acestuia, este nevoie de companii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor, în contextul în care cetățenii nu știu ce să facă cu ele și le aruncă la gunoi. Totodată, Streinu Cercel subliniază că ar da și un bonus celor care fac acest gest.

„Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi. Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune (medicamentele expirate – n.r.). Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a punctat Streinu-Cercel.

De cealaltă parte, Diana Păun, consilier prezidenţial, a vorbit despre un concurs desfăşurat recent la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în cadrul căruia studenţii de la Farmacie au realizat un proiect prin care se rezolvă problema medicamentelor expirate, iniţiativă pe care oficialul din Administraţia Prezidenţială a catalogat-o drept „salutară”.

Legat de suplimentele alimentare, Diana Păun a criticat legea în domeniu, care a „zăcut” ani de zile în Parlament. Totodată, aceasta susține că există atât legea suplimentelor cât și cea a alergiei, însă au fost contestate extrem de profesioniștii din sistem.

„Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni. Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat.

Care este concluzia? Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem”, a afirmat consilierul prezidenţial.