Fostul premier Adrian Năstase a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București, procesul în care își cere înapoi îndemnizația pentru limita de vârstă ca fost parlamentar cu număr maxim de mandate.

Pensie specială pentru fostul premier Adrian Năstase

Este vorba mai exact despre „pensia specială”, care este estimată la 5.000 de lei net lunar.

În plus, în cazul lui Adrian Năstase, judecătorul a dispus, pe lângă repunerea sa în drepturi retroactiv. Adică, fostul premier va primi retroactiv banii din momentul în care nu a mai primit îndemnizația și nu din momentul în care legea tăierii pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională, adică din 10 iunie 2022, cum a fost în cazul altor foști parlamentari.

„Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 – 9.06.2022.

Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat.

Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia tribunalului.

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Estimativ, Adrian Năstase are o îndemnizație de 5.000 de lei net lunar, ceea ce duce suma totală pe care Camera Deputaților ar urma să i-o plătească, în cazul unei sentințe definitive, la 80.000 de lei.

CEDO a respins cererile lui Năstase împotriva României

Amintim că, CEDO a decis săptămâna trecută că cererile în cauza Năstase împotriva României sunt inadmisibile, decizia fiind una definitivă în acest caz.

Cazul se referă la procedurile penale împotriva lui Adrian Năstase şi soţiei sale, Dana Năstase, care au fost acuzaţi de import ilegal de bunuri în România pentru folosinţă proprie, între 2002 şi 2004, prin intermediul unor companii conduse de înalţi funcţionari guvernamentali într-o perioadă când Adrian Năstase deţinea funcţia de prim-ministru.

Curtea a ajuns la concluzia că plângerile reclamanţilor au fost ”în mod evident neîntemeiate” şi au trebuit să fie respinse în conformitate cu articolul 35, aliniatele 3 şi 4, al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului.

Decizia de condamnare rămâne în vigoare

Fostul premier Adrian Năstase a atacat la CEDO decizia de condamnare de patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: ”Zambaccian” şi ”Trofeul calităţii”.

În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2002 – 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

Năstase s-a plâns la CEDO de modul de constituire a completului de judecată şi a pus sub semnul întrebării imparţialitatea judecătorilor.