Citiţi şi reacţia lui Adrian Năstase: Exluderea mea din viaţa politică a fost obiectivul lui Traian Băsescu
Fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Trofeul calităţii", fiind trimis în judecată în ianuarie 2009, sub acuzaţia de folosire a influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine de bani şi bunuri. Lui Năstase i-a fost interzisă şi exercitarea mai multor drepturi, pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, Instanţa a dispus confiscarea de la Adrian Năstase a aproape 40.000 de lei.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Adrian Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
În acelaşi dosar au fost condamnate alte şase persoane, printre care şi Irina Jianu, fostă şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, la 7 ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi.
 Irina Jianu a organizat, în 2004, când au avut loc alegerile, un simpozion numit "Trofeul Calităţii", unde taxa de participare pentru persoane fizice era de 5 milioane de lei vechi, iar pentru firme 15 milioane de lei vechi. "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţin procurorii anticorupţie. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Adrian Nastase a obţinut foloase necuvenite şi de la S.C. VERTCON S.A Bacău (societate controlată de Irina Jianu) în cuantum de 382.172.020 de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop.
Procesul a durat 1034 de zile şi au fost audiați peste 900 de martori – un record pentru justiţia românească.