Acesta afirmă că România are nevoie de capital în euro ca să poată finanţa marile proiecte de infrastructură, deci cele generatoare de creştere economică susţinută pentru noul ciclu politic şi economic, însă ”banii pentru aşa ceva sunt în special denominaţi în euro”.

Profesorul de la ASE a mai vorbit în interviu despre atentatul de la Nisa, care afectează două puncte nevralgice ale europenilor, respectiv libertatea de circulaţie şi economia, precum şi despre piaţa de capital şi listarea pe bursă a companiilor cu capital de stat.

”Această tragedie loveşte, din nou, în două puncte extrem de nevralgice ale europeanului. Libertatea de circulaţie, de bucurie a vizitării locurilor şi a oamenilor şi de tot ceea ce înseamnă moştenirea culturală şi specială a Europei. Această schimbare de mentalitate înspre mai multă îngrijorare şi mai puţină siguranţă va fi o grijă pe care o avem fiecare, deci se schimbă profund, din nou, modul cum privim libertatea de circulaţie a indivizilor – un bun atât de greu de câştigat, dar mai ales atât de uşor de pierdut. În al doilea rând, loveşte economic. Eşti lovit exact în unul dintre motoarele solide de business, respectiv turismul, care este foarte important pentru toată Europa, iar dacă vizitatorul nu se simte în siguranţă, atunci bucuria excursiei are de suferit. Odată cu dezertarea prin Brexit a unui aliat important, Uniunea Europeană trebuie să coopereze mai strâns, inclusiv în materie de apărare, securitate şi antiterorism”, a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, unul dintre aspectele îngrijorătoare este legat de deficitul de securitate, după Brexit, în lupta antiteroristă şi de protejare a siguranţei Europei.

”Eu văd o şansă pentru România de a-şi confirma poziţia certă de furnizor de securitate şi stabilitate politică, militară, economică. Ne poziţionăm ca una dintre naţiunile echilibrate, prieteni de nădejde NATO, coechipieri constructivi la Uniunea Europeană, chiar şi regional suntem un pol bun de stabilitate. Evenimentele din Turcia, dramele din Franţa şi Belgia, sunt toate elemente de îngrijorare a realităţii în schimbare spre negativ a peisajului regional şi european, dar noi suntem cu atât mai importanţi în acest val pandemic de incertitudine. Deoarece politicul urmează după economic, cred că oportunitatea noastră este să începem aderarea către moneda euro, imediat. Să folosim un întreg ciclu politic şi să aderăm la euro cât de repede ne va fi permis, atât de performanţele noastre economice cât şi de interesul partenerilor noştri”, a  mai spus Mitroi. (Sursa: Agerpres)