Limitarea plăților cash nu e o noutate

Limitarea plăților cash nu e o noutate. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a vorbit despre subiectul limitării plăților cash în România.

Oficialul a precizat că această restricție există în țară din 1996 și are ca scop prevenirea abuzurilor și asigură transparența în tranzacțiile financiare.

Limitarea se referă la plățile cash către un singur agent economic, fiind impus un plafon zilnic de 5.000 de lei, care anterior era de 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, limita nu se referă la suma totală ce poate fi cheltuită, ci la suma cheltuită la un singur comerciant.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Limitarea aceasta a cash-ului există din 1996. Cred că ceea ce a lipsit în dezbaterea publică care ar trebui să aibă loc înainte ca legea să fie aprobată, o explicare cronologică a limitării cash-ului. Noi lucrăm cu două sintagme. A fost sintagma că dispare cash-ul şi a doua limitarea cashului.

Această limitare nu este o noutate. Între persoane fizice nu există limitare. Între persoana fizică care cumpără de la un agent economic există această limitare la 5.000 de lei, înainte era 10.000 de lei. (…) Există poate şi cazuri de oameni care cheltuie mai mult de 10.000 de lei la un singur comerciant. Poţi cheltui un milion de lei pe zi, te duci la atâţia comercianţi dai 5.000 de lei la fiecare”, a explicat Adrian Câciu la Prima News.

Adrian Câciu spune că sunt discuții privind limita pentru IMM-uri

Ministrul Câciu a menționat că discuțiile cu privire la această limitare continuă în cadrul Guvernului.

Una dintre principalele direcții de discuție este ajustarea limitei pentru IMM-uri, astfel încât să nu apară blocaje în tranzacțiile zilnice.

Se consideră că o limită mai mare de 5.000 de lei ar fi necesară pentru a nu afecta activitățile unor afaceri, a mai precizat Adrian Câciu.

„Între persoanele fizice nu există această oprelişte. Există o limitare la plăţile către un comerciant. Unde trebuie într-adevăr … s-a tranşat această problemă, să nu profite terţii, cum a fost cu sistemul bancar care a anunţat că o să crească comisioane, lucrurile acestea s-au tranşat”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Adrian Câciu a mai spus că „dacă mai încape o discuţie este poate între companiile mici. Să fie mai mult de 1.000 de lei. Era 5.000 de lei dacă nu mă înşel. Trebuie o discuţie. Din ce înţeleg există discuţiile astea la nivel de Guvern, cu ministrul de Finanţe, cu IMM-urile să vadă exact care este nivelul care să nu conducă la un blocaj între micile companii”.