Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a solicitat marți, 15 martie, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) desfășurată la Bruxelles, folosirea unor instrumente financiare pentru a combate efectele economice ca urmare a crizei din Ucraina, în scopul protejării companiilor și a locurilor de muncă.

”Creșterile de prețuri la energie și combustibil reprezintă o problemă care se suprapune peste sincopele apărute în lanțurile de aprovizionare. Efectele sunt importante, iar politicile fiscal-bugetare trebuie adaptate noilor condiții. Economia trebuie protejată acum așa cum și cetățenii statelor membre trebuie protejați.

Pentru atenuarea efectelor, am cerut o mai mare flexibilitate în folosirea fondurilor existente din exercițiul financiar 2014-2020, restructurarea unor mecanisme de finanțare, cum este de exemplu SURE, dar și pentru găsirea unor noi modalități pentru finanțarea investițiilor în energie regenerabilă și în domeniul apărării.

De asemenea, este necesar să identificăm noi măsuri de finanțare pentru gestionarea fluxului de refugiați, pentru integrarea acestora pe piața muncii și pentru a le permite accesul la educație și sănătate”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în cursul zilei de marți.

Demnitarul român a mai solicitat și extinderea cadrului temporar pentru ajutoare de stat, în condițiile în care este necesar spațiu fiscal suplimentar pentru susținerea economiei și cetățenilor, în vederea gestionării creșterii prețurilor și a inflației.

Câciu mai spune că nu tolerează manipularea pieței din România

Autorităţile nu tolerează manipularea pieţei, iar pentru aceia care au greşit sancţiunile vor fi aplicate la nivelul maxim, subliniază ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Guvernul României şi implicit Ministerul Finanţelor nu tolerează şi nu vor tolera manipularea în pieţe, distorsiuni în cadrul acestora, practici comerciale inadecvate sau incorecte, mai ales în situaţia economică complicată prin care trecem. Am fost profund revoltat de ceea ce am văzut ieri pe piaţa combustibilului, mai ales în contextul în care barilul a scăzut ieri cu 20 de dolari.

Drept pentru care, din dispoziţia primului ministru, încă de aseară, echipele din cadrul ANAF – Agenţiei Naţionale Antifraudă Fiscală au demarat controale ample împreună cu comisarii de la ANPC şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei la tot lanţul de comercializare din piaţa combustibilului. Controalele vor viza modul în care s-a construit preţul, atitudine sau elementele de speculă şi comportamentul şi conduita comercianţilor văzută ieri de toată lumea.

Aşa cum am promis, Guvernul va proteja cetăţenii şi economia României în această situaţie complicată generată de conflictul din Ucraina. Îndemn cetăţenii României şi antreprenorii la calm şi la încredere că autorităţile îşi vor face treaba, iar pe cei care au greşit îi asigur că sancţiunile vor fi aplicate ferm şi la nivelul maxim”, a afirmat joi Adrian Câciu, într-o declaraţie transmisă pe pagina sa de Facebook.